Арахісова паста: для чого використовується?
Якщо в американському фільмі є сцена зі сніданком, найімовірніше, там буде арахісова паста. Можливо, через це, можливо, через загальний світовий тренд, цей горіховий снек стає дедалі популярнішим і в Україні. Уже зараз на полицях супермаркетів ви знайдете не тільки класичну арахісову пасту від українських брендів, а й оригінальну пасту з шоколадом, кокосом, ягодами, солоною карамеллю та безліччю смаків, що роблять її різноманітнішою. Однак поки багато людей постійно їдять пасту, спираючись на корисність арахісу, інші уникають її через калорійність або суперечливу інформацію про шкідливість цих горіхів. Тож у питанні користі цього справді фантастичного суперфуду варто розібратися детальніше.
Харчова цінність і калорійність арахісової пасти
Арахісова паста – це, в ідеалі, просто арахіс, часто підсмажений і перебитий до стану пасти. На нашому крафтовому виробництві «Еколія» від обсмажування горіхів ми відмовляємося і використовуємо виключно сирий необроблений продукт. Це робиться для того, щоб у вашій баночці пасти, крім приголомшливого смаку, збереглися ще й усі цінні властивості арахісу.
На відміну від багатьох інших брендів ми не додаємо в пасту цукор, олії та трансжири, щоб здешевити продукт або зробити його «смачнішим». Ми прагнемо до створення винятково корисного та натурального джерела білка, жирів і клітковини.
Що з калорійністю продукту?
Калорійність арахісової пасти досить велика – порція зі 100 г містить 597 калорій. Ця ж порція містить:
- 22 г вуглеводів;
- 5 г – клітковини;
- 22,5 г білка;
- 51 г жиру.
Нутритивна цінність пасти
Окрім того, в арахісовій пасті є:
- Вітамін B3 (ніацин) – 84% добової норми (DV): бере участь у кровотворенні, роботі нервової та серцево-судинної систем, підтримує здоровий емоційний фон.
- Марганець – 65% DV: бере участь у кровотворенні, забезпечує дихання тканин і підтримує роботу мозку.
- Вітамін Е – 60% DV: володіє сильними антиоксидантами і бере участь у найважливіших процесах клітинного метаболізму.
- Мідь – 56% DV: має антиоксидантну дію, забезпечує еластичність і здоров’я судин, бере участь у кровотворенні.
- Магній – 37% DV: бере участь у понад 300 процесах в організмі, зокрема в нормальній роботі м’язів, нервової та імунної систем.
- Вітамін B6 – 29% DV: відіграє важливу роль у метаболізмі, підтримці здоров’я нервової системи, м’язів і крові.
Жири в складі пасти
Арахісова олія також містить два види ненасичених жирів:
- Мононенасичені жири: за даними Американської діабетичної асоціації, мононенасичені жири можуть знижувати рівень поганого холестерину (ЛПНЩ), який часто стає причиною розвитку серцевих захворювань та інсульту.
- Поліненасичені жири: як і мононенасичені, поліненасичені жири також можуть допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ в організмі людини.
Чим корисна арахісова паста?
Якщо вживати в помірних кількостях, як частину збалансованої дієти, арахісова паста може принести багато переваг для здоров’я. Вона містить чимало вітамінів і поживних речовин, легко поповнює потреби організму в білку, входить до списку припустимих для веганів і вегетаріанців продуктів, а також є чудовим перекусом для тих, хто прагне схуднути. Крім того, арахісова паста може стати профілактичним продуктом для зниження ризику певних видів хвороб.
Підтримує нормальний рівень цукру в крові
Деякі дослідження показують, що люди, які їли їжу з арахісовою пастою, мали нижчий рівень глюкози в крові, ніж коли вони їли таку саму їжу без неї. Ці результати свідчать про те, що арахісова паста може покращити показники рівня цукру в крові, що важливо для здоров’я та профілактики діабету зокрема. Це також доволі приємний бонус від споживання цієї пасти для людей, які вже мають діабет обох типів. До того ж якщо це паста без добавок і підсолоджувачів, у ній дуже мало вуглеводів, а тому вона точно не підвищує рівень цукру в крові.
Покращує здоров’я серця
Арахісова олія містить багато поживних речовин, які можуть поліпшити здоров’я серця, зокрема:
- мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, що знижують рівень холестерину;
- ніацин;
- магній;
- вітамін Е, що має антиоксидантні властивості.
І високий рівень холестерину, і окислювальний стрес, з яким борються антиоксиданти, підвищують ризики серцевих захворювань. Таким чином, арахісова паста, яка з такими станами бореться, – доволі бюджетний і смачний метод профілактики цих хвороб.
Сприяє схудненню
Арахісова паста багата на клітковину, жири і білки, завдяки чому людина довше почувається ситим. Це відчуття ситості допомагає менше їсти протягом дня, а також забезпечує організм корисними мікроелементами.
Дослідження 2018 показує, що споживання горіхів, включаючи арахіс, знижує ризик набору надмірної ваги та ожиріння. У цьому дослідженні порівнювали дані про харчування та спосіб життя понад 373 000 осіб із 10 європейських країн за 5 років.
Як використовують арахісову пасту у кулінарії?
Натуральна арахісова паста “Еколія” – це абсолютно універсальний продукт, який може заново відкрити для вас звичні страви і зробити їх смак у сотні разів більш насиченим і оригінальним. Суперфуд чудово працює як:
- добавка до улюблених каш;
- топінг або соус для фруктових тарілок;
- маринад для м’яса;
- заправлення для салатів;
- намазування бутербродів;
- компонент випічки.
Відкрийте калейдоскоп гастрономічних насолод разом з пастою з арахісу від “Еколія”.