• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Чому насіння льону треба замочувати?

Купить Чому насіння льону треба замочувати? за 0 грн

Вам коли-небудь доводилося чути думку, що замочене лляне насіння набагато корисніше за звичайне? Багато дієтологів і нутриціологів стверджують, що попереднє замочування насіння дає змогу поліпшити його засвоюваність нашим організмом, а отже, допомогти останньому отримати максимум користі від цієї натуральної харчової добавки.

Навіщо вживати насіння льону?

Насіння льону – це найбагатше джерело клітковини, жирних кислот омега-3, а також безлічі безцінних вітамінів і мінералів. Це ідеальна харчова добавка, яку багато хто з нас, шанувальників здорового способу життя, споживає як приправу до улюблених страв. Крихітне насіння льону має багато переваг і здатне творити справжні дива з нашим здоров’ям.

Користь замоченого насіння льону для здоров’я

Покращують травлення

Процес замочування допомагає зруйнувати жорстку зовнішню оболонку насіння і полегшує його перетравлення. Крім того, замочування лляного насіння допомагає поліпшити засвоєння організмом поживних речовин, таких як жирні кислоти омега-3, клітковина і лігнани.

Регулюють рівень цукру в крові

Замочене лляне насіння льону містить велику кількість розчинної клітковини, яка уповільнює засвоєння цукру в крові та допомагає підтримувати стабільність його рівня, запобігає різким стрибкам.

Мають антиоксидантну властивість

Насіння льону містить лігнани – рослинні сполуки, що мають антиоксидантні властивості. Вони допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням в організмі, і тим самим знижують ризик розвитку хронічних захворювань.

Сприяють схуднення

Завдяки високому вмісту клітковини замочене насіння льону допомагає швидко досягти почуття ситості і запобігти переїданням, які часто стають головною причиною набору зайвої ваги.

Підтримують жіноче здоров’я

Лігнани, що містяться в насінні льону, мають фітоестрогенні властивості, які допомагають регулювати гормональний фон у жінок. Особливо корисно вживати насіння під час менопаузи.

Як і на скільки замочувати лляне насіння?

  1. Насипте насіння в миску чи піалу.
  2. Залийте їх кип’яченою водою із розрахунку 1 склянку води на 1 ложку насіння.
  3. Миску накрийте кришкою і залиште наполягати на ніч.

Замочене насіння можна зберігати в холодильнику не більше тижня, але краще готувати його з розрахунку на 1-2 прийоми їжі. Готове насіння рекомендується додавати в смузі, йогурти, каші. Робити це можна разом із рідиною, що залишилася після замочування.

Чому насіння льону гірчить?

Крім того, що у льону є його природна легка гіркуватість, яка відчувається в післясмаку, більш виражена гіркота може з’являтися з кількох причин:

  1. Окислення жирних кислот. У насінні міститься висока кількість омега-3, які можуть окислюватися при тривалому зберіганні. Окислення призводить до утворення гірких на смак сполук.
  2. Неправильне зберігання. Якщо лляне насіння зберігається при високих температурах, на світлі або в умовах високої вологості, воно може згорнути. Найкраще ховати їх у герметичний контейнер і прибирати в темне та прохолодне місце.
  3. Термін придатності, що минув. Як і всі харчові продукти, насіння льону має свої терміни зберігання. Щоб уникнути неприємної гіркоти у смаку, купуйте виключно свіже насіння.

Як ввести лляне насіння у повсякденний раціон?

Ви можете вживати замочене лляне насіння вранці, запиваючи теплою водою, або додавати його до улюблених страв:

  1. Якщо вам подобається починати день зі склянки свіжої смузі, спробуйте додати в улюблений напій чайну ложку замоченого насіння. Це надасть вашому коктейлю легкого горіхового присмаку і підвищить його поживність.
  2. Замочене насіння льону також можна додавати в каші та свіжі овочеві салати.
  3. Лляне насіння чудово поєднується з протеїновими коктейлями. Їх можна додавати в напій разом з вівсяними пластівцями, і тим самим отримати швидкий і при цьому збалансований прийом їжі.

Хоча лляне насіння корисне для нашого здоров’я в цілому, перед його введенням до раціону краще порадитися з дієтологом. Фахівець підкаже оптимальну кількість цієї натуральної добавки для вашого раціону.

Опубліковано в
#Здорове харчування

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.