Бабагануш – легенда східної кухні
Якщо ви хочете відчути смак “неба у роті“, саме час експериментувати і готувати неймовірно смачні страви з “овоча довголіття” – бабагануш. А з нашими оліями та пастами цей смак неба набуде справжньої земної користі і тепла зерна і жорен, на яких ми готуємо наші пасти для ваших кулінарних шедеврів.
Отже, що за страва така, бабагануш? І з яких країв вона прибула на наші столи?
Бабагануш або як його ще називають у сефардській та ашкеназькій кухні – “хацилім” – це популярна закуска, або, як називають такі страви на Сході – “меза“. Закуски мають ніжні паштетоподібні субстанції і втамовують голод перед подачею основних страв. Раніше ми давали рецепт хумусу.
Хацилімом має таку назву тому, що слово “хациль” на івриті означає баклажан. Отже, хацилім – це щось дуже смачне і баклажанове. Є ще мутабаль – страва схожа на вигляд та смак до хациліму, але в неї, згідно традиційного рецепту додають йогурт.
То чому ж “бабагануш“?
Оскільки баклажан родом зі Сходу, то і перші рецепти страв з ним походять саме з цих земель, а вірніше, з кухонь східних господинь. Історія почалася тоді, коли стародавні фінікійці завезли з Індії цей надзвичайний овоч. Саме тоді ніжна паста з печених баклажанів, пряних трав та тхіни (урбечу), дістає назву “бабагануш“. І тут починається найцікавіше, бо існує три варіації на тему: що може означати назва страви.
Версія перша, повчальна.
У першому столітті нашої ери жив священик, якого дуже любили та поважали у народі. Звали його отець Гануш. Якось його учень приготував йому страву із запечених на вугіллі баклажанів та пряних трав, але учитель не став її їсти, а натомість пригостив нею селян, які мешкали поруч. Місцевим так сподобалась ця проста і смачнюща страва, що на згадку про доброту священика, вони її стали називати Бабагануш, що в перекладі означає Отець (Баба) Гануш.
Версія друга, як невдача перетворилася на успіх.
У маленькому арабському містечку мешкала одна бідна родина. Але господиня дому була дуже гостинна, хазяйновита і вигадлива, а ось чоловік її навпаки – дуже прискіпливий і нервовий. Якось запікала жінка баклажани на вечерю чоловіку і не впильнувала. Тільки поставила їх на плитку, відволіклася у інших справах, а вони мало не згоріли. Чоловік побачив, розсердився. Але хазяйновита жінка викрутила ситуацію якнайкраще: зняла згорілу шкірку, перетерла м’яку середину, ароматну від вогню, зі спеціями і тхіною, полила соком лимону, присмачила олією та й подала чоловіку. І, кажуть, що він був дуже задоволений результатом. А страву назвали так, бо в перекладі з арабської вона ніби звучить як “розлючений татусь”.
Версія третя, поважна і піклувальна.
На сході словом “баба” насправді називають дідусів, маючи на увазі старшу і дуже шановану людину. Але у старших та дуже поважних досить часто бувають проблеми із зубами. І для таких людей готують спеціальну “дідусеву їжу” – “бабагануш”, яка має бути м’яка та ніжна, що б її можна було їсти і не жувати.
Рецепт простий і часу забирає небагато, а страва одразу стає “коханням всього життя“.
Інгредієнти на 2 порції Бабагануша:
- 2 середніх баклажана;
- Урбеч, тахіні (кунжутна паста) ТМ Еколія – 100 гр;
- Часник свіжий – 3-5 зубчиків;
- Лляна олія ТМ Еколія – 2 столові ложки;
- Сік половини лимону;
- Сіль, перець, цукор – дрібка, додавайте за смаком;
- Зіра мелена, коріандр мелений.
Приготування бабагануш:
- 1. Наколіть виделкою сирі вимиті баклажани. Робиться це для того, щоб вони не вибухнули у духовці. Викладіть на деко та спечіть у духовці до м’якості (25 хвилин, температура 180).
- 2. Витягніть баклажани та дайте їм вистигнути, далі обережно зніміть шкірку.
- 3. Покладіть знешкурені печені баклажани в блендер, додайте кунжутну пасту, сік лимону, часник, лляну олію, сіль, перець, дрібку цукру і перемеліть суміш в пюре.
- 4. Скуштуйте. При потребі оведіть до смаку спеціями та подавайте до столу.
Бабагануш добре смакує зі свіжим підпеченим хлібом. Прикрасити страву можна насінням гранату або зеленню петрушки.
Обов’язково приготуйте бабагануш за нашим рецептом і з нашими продуктами, щоб отримати і користь і задоволення в одні страві.