• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Бананова “кладкакка”

Купить Бананова “кладкакка” за 0 грн

Так так, саме так звучатиме досить довга назва традиційного щведського шоколадного пирога.

“Какка” шведською “пиріг”. А решта складових доставляється або віднімається від основного слова в назві пирога. Тобто, спочатку це була просто “чоколаткакка”, але то було, на думку шведів задовго, тому його скоротили до простого “кладкакка”. Якщо ви любите шоколадну випічку, але не хочете витрачати час на складні та хитромудрі рецепти, цей десерт точно для вас. Шведський шоколадний пиріг готується за лічені хвилини і найпростіших інгредієнтів. Він чудовий на смак, дуже схожий за консистенцією та смаком на брауні, але в його складі не шоколад, а какао. Подати його можна просто посипавши цукровою пудрою. Загалом, не пиріг – а казка!

В той же час треба пам’ятати: не намагайтеся допекти його “до готовності”, цей пиріг повинен залишитися вологим всередині, в цьому його особливість.

А оскільки мова зайшла про Швецію, розповімо вам про одну смачну шведську традицію – про Фіку. Fika – це невелика перерва на каву з чимось смачним, найчастіше солодким, у колі колег, сусідів, сім’ї або друзі.

Деякі кафе у Швеції мають у своєму меню “Фіку дня” – “Dagens fika” – і пропонують до кави якусь булочку, бутерброд або шматочок торта. У великих містах існують навіть кав’ярні-фіки, куди приходять тільки “пофікати”. Багато шведських підприємств офіційно вносять фіку в розпорядок робочого дня, адже пофікати з колегами – це чудовий спосіб поспілкуватися в неформальній обстановці та дізнатися про особисте життя колег.

Загалом, для шведів Фіка це не просто пауза на каву, це якийсь соціальний ритуал, адже головне в ній – стан душі, а не гастрономічний процес.

А якщо і ви вирішите пофікати – випікайте кладкакку за нашим рецептом і фікайте у своє задоволення!

Ми дещо розширили ароматично-смакові і корисні складові випічки, додавши туди кокосову олію та кокосове борошно. Лоскотати ваші ніздрі і подражнювати рецептори цей десерт буде від першої хвилини приготування до смакування. Радимо готувати одразу два, щоб один таки зміг постояти у холодильнику і дати вам повторно насолодитися ним під ранкову чашку ароматного напою.

Кладдкака (Kladdkaka) – шведський шоколадний торт

рецепт кладкакка

Інгредієнти

Приготування:

  • Форму (20 см в діаметрі) покрити пекарським папером, промастити вершковим маслом та трохи присипати вівсяними пластівцями або борошном.
  • Банан нарізати кружільцями та покласти на дно форми.
  • Злегка збити цукор та яйця.
  • Додати розтоплене вершкове масло та кокосову олію, перемішати.
  • Всипати всі сухі інгредієнти.
  • Перемішати лопаткою.
  • Вилити тісто у форму.
  • Випікати у розігрітій до 175 градусів духовці 20 хвилин.
  • Готовий пиріг добре остудити, посипати цукровою пудрою.
  • Для щільнішої серединки поставити пиріг на кілька годин у холодильник.
  • Подавати кладкакку зі збитими вершками, ягодами або морозивом.

Як бачите, нюанси і особливості є у кожного народу, у кожної кухні. Але все може звучати і смакувати цікавіше з продукцією ТМ “Еколія”, гастромандри тривають. І ми не припиняємо знайомити вас з цікавинками кухонь різних народів.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.