Лежні з грибами: Рецепт зразів та картопляники
Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.
А чому ж лежні? Запитаєте ви, бо коли поїси тих смачних, з різними начинками, лежнів, то можеш тільки лежати і ойкати.
Бо, насправді, страва, хоч і переважною мірою майже пісна (за виключенням яйця в складі тіста), але напрочуд ситна.
А якщо ще сметаною полити, то й поготів.
В період посту лежні готували з грибами, з капустою, з гречаною кашею і цибулею, в також із зеленню. Тісто, до речі, також має різні варіанти: крім картоплі основою може бути гречане борошно, або м’ясний фарш.
Лежні або зрази прийшли у нашу кухню ще за часів литовського князівства, а з 16 сторіччя згадується в кулінарних збірках, наприклад, в книзі Єнджея Кітовіча “Опис звичаїв в часи правління Августа ІІІ“.
Українські ж господині почали готувати їх “навиворіт“, сховавши начинку в картопляний, або борошняний “кожух“.
В сезон грибів найкраще, звичайно, смакуватимуть лежні з грибами. А щоб зробити страву нетривіальною, надати їй більше користі, пропоную посмажити лежні на кокосовій олії ТМ “Еколія”, та долати у якості салату свіжий шпинат, политий соком лимону і горіховою олією “ТМ Еколія”.
Інгредієнти на лежні з грибами на 8 – 10 шт
- Картопля – 800 г;
- Яйце – 1 шт;
- Борошно – 4 ст. л;
- Сіль – 0.5 ч. л;
- Цибуля – 1 шт;
- Гриби печериці або лісові – 300 г;
- Часник – 1 зубчик;
- Кокосова олія ТМ ” Еколія” – 6 ст. л;
- Сметана для подачі;
- Шпинат свіжий бебі – 50 г;
- Сік лимону – 1 ст. л;
- Олія волоського горіха ТМ “Еколія” – 2 ст. л.
Приготування лежнів з грибами
- Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште картоплю охолоджуватися.
- Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і 1 цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти і друшляку, в потім поріжте.
- Розігрійте пательню з 2 ст. л. кокосової олії, обсмажте гриби впродовж 5 хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції.
- Потовчіть картоплю, додайте яйце, борошна, 1/3 ч. л солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
- Розділіть тісто на 8 частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього підпиліть поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть 2 ч. л. начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
- Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
- В глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха ТМ Еколія. Занурте у суміш шпинат і обережно промніть руками.
- Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і за бажанням дрібно помічену зелень.
Лежні з грибами — це справжній скарб української кухні, який підкорює своєю простотою та насиченим смаком. Ця страва, хоч і переважно пісна, але надзвичайно ситна і може стати чудовим вибором для будь-якої трапези. Приготовані на кокосовій олії ТМ “Еколія”, лежні стають ще кориснішими та ароматнішими, а додавання свіжого шпинату з горіховою олією надає страві вишуканості.
Не забувайте, що всі необхідні інгредієнти для цього рецепту ви можете знайти у нашому інтернет-магазині “Еколія”. Замовляйте кокосову та горіхову олію ТМ “Еколія”, а також інші продукти, щоб приготувати цю смачну та корисну страву вже сьогодні. Нехай ваші страви завжди будуть смачними та корисними з продукцією ТМ “Еколія”!
Хай смакує.