Лобіо з грибами
А давайте здійснимо гастрономічну подорож у Грузію. Гостинну, ароматну, смачну і давню кухню. І приготуємо лобіо з грибами. Ох, ця Грузія, ох, ці лобіо! З білої, червоної, чорної квасолі, з кінзою, грибами, томатами або томатною заправкою, з коріандром, перцем, та з чим завгодно!
У Тбілісі є навіть окремий ринок для продажу лобіо. “Лобіо” грузинською – квасоля. Але такого розмаїття ви не побачите, мабуть, ніде у світі, хочаааа, можливо Мексика, з її закоханістю у квасолю може посперечатися з Грузією. Хм, треба дослідити цю тему.
Так от, лобіо – це квасоля, але не все так просто. На думку грузинської гастроблогерки і письменниці Тінатін найкращий сорт для лобіо – Батумела, але є і інші – Ластівка, Цариця…
“На обід вам вистачить склянки, слово честі: тільки замочіть з вечора. Вранці воду злийте. Залийте свіжої води нарівні з набряклими квасолинками, закип’ятіть, знову злийте – і тепер вже нормально наливайте води і ставте варити до розм’якшення.
Якщо вода википить, а до м’якості ще далеко – додайте склянку-другу холодної води, варіння піде ще швидше. *в цьому місці зазвичай приходять люди з повідомленням, що купують консервовану квасолю і в труні вони бачили стільки мороки з варінням. З чим їх і вітаю.” – жартує Тінатін у своєму блозі.
Далі йде поезія – варіацій приготування десятки. Кахетинці взагалі нічого не роблять, ставлять на стіл варену квасолю, а ви там самі її заправте як хочете, до квасолі подають різні соуси, зелень, свіжі овочі, смажені гриби і, звичайно, мчаді.
- Рачинці (мешканці регіону Рача) кладуть шинку. Імеретинці – багато зелені.
- Мегрели додають до лобіо підсмажених волоських волоських горіхів.
- Аджарці – капусту кежера та кукрузні зерна.
Ми ж з вами і з нашими чудовими олійками приготуємо ситне, зігріваюче лобіо з грибами. А використаємо ми для приготування лобіо масло виноградних кісточок, адже воно має багато корисних речовин, і додасть страві аромату Грузії, а вашій шкуру – пружності.
Ви можете взяти будь які гриби, лісові, або шампіньйони.
Інгредієнти на 6 порцій лобіо з грибами
- Склянка квасолі;
- Олія з виноградних кісточок ТМ Еколія – 20 мл.;
- Рослинна олія для смаження – 40 мл.;
- Гриби – 250 г.;
- Цибуля – 2 великі;
- Часник – 3 зубчики;
- Томатне пюре або томатна кростата – 200 мл.;
- Кінза – великий пучок;
- Петрушка – пучок;
- Спеції : коріандр мелений, мускатний горіх, лавровий лист, перець чорний мелений, перець червоний мелений.
Приготування лобіо з грибами:
- Підготувати гриби: заморожені розморозити, сирі – нарізати крупними шматками, сушені замочити, відварити, відкинути на друшляк і дати стекти воді.
- У олії пасеруємо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю ріпчасту, часник, гриби, додаємо сіль, коріандр мелений та перець.
- Додаємо томатний соус або кростату, доводимо до кипіння, вимикаємо.
- Квасолю замочену та відварену з лавровим листочком (відвар не виливати!) розминаємо товкачем до стану – половина пюре, половина зерна.
- Додаємо піджарку, даємо закипіти, варимо на повільному вогні, тим часом розтираємо в ступці зелень – кінза та петрушка або селера, сіль, спеції, олія виноградних кісточок ТМ Еколія.
- Перемішати, вимкнути. Під кришкою дати постояти та заспокоїтися.
- Викласти у велику миску лобіо і заправити зеленою заправкою.
Грузини впевнені, що ця їжа завжди була їхня, споконвічно. І їх жодним чином не хвилює той факт, що привіз її колись з Америки Колумб.
Але то вже інша історія.
Якщо вам цікаві такі гастроподорожі, напишіть, і ми підготуємо для вас підбірку, щоб зробить ваше життя смачнішим, яскравішим і різнобарвним. А з олійками ТМ Еколія ще й здоровішим.