• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Салат з нутом, буряком і йогуртом

Купить Салат з нутом, буряком і йогуртом за 0 грн

Під час постів, дієт та при переході на харчування, яке не передбачає вживання м’яса. Багато наших читачів і поціновувачів продукції перебувають у пошуках цікавих та смачних рецептів, щоб повноцінно нагодувати родину. Зберегти баланс білка і вуглеводів, заправляти страви корисними жирами і правильно їх поєднувати. Хочемо запропонувати вам дуже ситний салат із буряка з нутом та йогуртом, який і виглядає дуже вишукано і наповнить вас усіма необхідними мікроелементами та вітамінами для активного дня.

Тим більше, що заготовки на цей салат можна приготувати заздалегідь, а “збирається” він за лічені хвилини.

І декілька слів про його складові та їх корисні властивості. Основний інгредієнти салату – “нут”, або, як називали його на Поділлі, та й досі називають – нагут. Згадується він у творі Михайла Стельмаха “Гуси-лебеді летять”:

“Сьогоднi мати почала дiставати з комори, з скринi, з сипанки, з-пiд сволока i навiть з-за божницi свої вузлики. В них лежало все те, що далi зiйде, зацвiте, закрасується й перев’ється по всьому городi: огiрки, квасоля бiла, ряба й фiалкова, безлуский горох, турецький бiб, чорне просо на розвод, кукурудза жовта й червона, капуста, буряки, мак, морква, петрушка, цибуля, часник, наут, соняшник, крученi паничi, нагiдки, чорнобривцi, гвоздика i ще всяка всячина”.

Нут – це турецький горох, багатий білком, вітамінами та амінокислотами, дуже корисний для організму. Нут стабілізує рівень цукру в крові та незамінний для діабетиків. Для салату нут слід підготувати заздалегідь. Якщо ви зберетеся готувати салат вранці, його потрібно залити на ніч холодною водою. Води слід взяти в 4-5 разів більше обсягу нуту, оскільки він сильно набухне. Нут слід варити в тій же воді, що й замочували. Після варіння нуту цю рідину, а її ще називають “аквафаба” можна використовувати для приготування соусів, майонезів, кремів для тортів і інших потреб.

На ранок нут вже досить збільшився в обсязі, і тепер його слід добре промити, помістити в каструлю і залити свіжою водою. Поставити нут варитись на вогонь. Паралельно в іншій каструлі слід зварити буряк або ж можна запекти в духовці. Час варіння нуту та буряків – близько 40-60 хвилин, залежно від сорту та розміру. Нут посолити наприкінці варіння.

Поки вариться нут, радимо запекти (саме запекти) буряк у фользі. Так він збереже більше корисних властивостей і смак його буде яскравішим.

В цьому салаті для балансу смаку: солодкий буряк, білковий смак нуту (цей смак ще називають “умамі” і офіційно вважають п’ятим в переліку смаків), кислий йогурт для балансу ми пропонуємо використати саме лляну олію від ТМ “Еколія” з її благородною гірчинкою і переліком корисних речовин. Лляна олія не лише збалансує і завершить смак страви, а й наситить ваш організм поліненасиченими жирам, антиоксидантами та поліфенолами, які сповільнюють процес старіння організму.

Тепер пропорції і приготування.

Інгредієнти на 2 порції салату з нутом, буряком і йогуртом:

  • Нут відварений – 120 г;
  • Бурячки вагою 60-80 г – 3-4 шт;
  • Сир фета (за бажанням) – 50 г;
  • Салат рукола (за бажанням) – 50 г.

Соус:

  • грецький йогурт/або сметана низької жирності – 220 г;
  • олія насіння льону ТМ “Еколія” – 1 ст.л.;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль, чорний перець за смаком.

Заливка:

  • петрушка – 50 г;
  • олія насіння льону ТМ “Еколія”- ​​30 мл;
  • лимонний сік – 1/2 лимону;
  • сіль, чорний перець, базилік за смаком.

Приготування салату з нутом, буряком і йогуртом:

  1. Бурячки очистити від шкірки, надрізати і, переклавши зубчиками часнику, просушити у духовці на конвекції при 150-180 градусах 10 хвилин.
  2. Петрушку подрібнити, а частину лишити для прикрашання страви.
  3. Часник порубати дрібно, або вичавити через часникодавку.
  4. Вичавити сік з половинки лимону
  5. Змішати соус з насіння льону, солі, перцю, базиліку, петрушки.
  6. Викласти у соус нут, з якого попередньо злили воду, перемішати і залишити на хвилин 10.
  7. Для йогуртової основи йогурт або сметану змішати з перцем, сіллю і лляною олією.
  8. На тарілку, викладаємо йогуртову суміш, далі нут, далі невеличкими порціями буряк.
  9. Прикрашаємо зеленню. Подавати охолодженим.

Шукати нові рецепти, поєднання, міксувати наші продукти – це окремий вид задоволення, то, готуйте з нами, це завжди цікаво, смачно, і корисно.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.