Шпинатні млинці з червоною рибою і крем сиром
Хто ж не любить млинці? Гарячі, тоненькі і такі, що тануть в роті, з ароматом топленого масла, з різноманітними начинками, та ще й … кольорові! Перерахувати всі їх види і рецепти й часу не вистачить. І в кожної господині чи кухаря є свої секрети, повсякденні та святкові рецепти їх приготування. Адже млинці, то така страва, що може бути і буденною, і святковою. Пропонуємо вам рецепт млинців зі шпинатом, червоною рибою і крем сиром, з використанням кокосової олії ТМ “Еколія”, бо саме ця олійка чудово підкреслює смак риби.
Шпинатні млинці з червоною рибою і крем сиром не залишить байдужими любителів посмакувати смачним і стане гідною окрасою не лише на романтичний сніданок, скажімо, а й пасувати до вашого святкового столу. Колір млинців можна змінити, додавши до тіста сік буряка або куркуму і тоді вони у вас будуть або пурпурові, або жовто-гарячі, як пісок пустелі. Та й начинки можна обрати на будь-який смак: з шинкою, зеленню, грибами, овочами або й просто з сиром. Гадаємо, тут кожен з наших читачів спец пофантазувати. Але сьогоднішні млинці саме зі шпинатом і червоною рибою і крем сиром…
Шпинат відомий як харчовий продукт з давніх давен. Батьківщиною шпинату вважається Персія. Перші згадки про нього датуються 6 століттям до нашої ери. Через 1500 років він потрапив до Китаю. У IX столітті вже був відомий в арабському Середземномор’ї, де андалузький арабський агроном Ібн аль-Аввам називав його капітаном зелені. З Іспанії шпинат завезли до Німеччини, Англії та Франції, і набагато пізніше – до Америки.
Як фарбник першими шпинат почали використовувати італійці, перетертим шпинатом вони з середини 15 сторіччя забарвлюють пасту в зелений колір, готують з ним соуси і додають у равіолі та спагетті. В Індії та Пакистані популярний палак – шпинатне пюре з масалою, імбиром та часником.
За вмістом білка, шпинат поступається лише бобовим. Має м’яку проносну дію, за що французи його називають «мітлою для шлунка». Корисні речовини, що містяться у шпинаті, добре зберігаються після кулінарної обробки та консервації. Тому рослина широко використовується для приготування дитячого харчування. Маряка Папая пам’ятаєте? Саме він навчив американських дітей їсти шпинат.
У 100 г шпинату понад 4 рекомендовані норми вітаміну К, необхідного для кісток і кісткової тканини. Аскорбінової кислоти в ньому більше, ніж у зеленій цибулі та цитрусових. Багатий залізом, йодом та антиоксидантами. Заспокоює нерви, уповільнює старіння клітин, зміцнює судини. Для тих, кому протипоказана щавлева кислота у його складі, слід шпинат відварювати з додаванням молока чи вершків – тоді шкідливий вплив на організм буде нейтралізовано.
Соком можна пофарбувати вершкове масло, сметану чи вершки, морозиво, омлети та тісто на млинці.
Млинці для кожного – це смак дитинства, а в родині, де один готує, а багато ротів чатує, це ще й квест – чи можна посмажити млинці швидше, ніж їх з’їдять. Вгадайте, хто виграє? Отож бо! Тому звільняємо кухню від дегустаторів в починаємо готувати.
Що ж, спробуємо млинці зі шпинатом, червоною рибою і крем сиром.
Інгредієнти на 6 порцій млинців зі шпинатом:
Для тіста:
- Молоко – 500 мл;
- Борошно – 250 г.;
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Сіль – дрібка;
- Цукор – 1 ст.л.;
- Олія кокосова ТМ “Еколія” – 5 ст. л.;
- Шпинат – 100 г (свіжий або заморожений).
Для начинки:
- Вершковий сир – 300 г.;
- Червона риба слабосолена – 300 г.;
- Кріп, зелень – 50 г.
Приготування млинців зі шпинатом та червоною рибою:
- Листя шпинату відокремити від стебел (вони не знадобляться) і помити у холодній воді. Помите листя бланшувати у киплячі воді 30-40 секунд. Далі його перекласти у посудину з крижаною водою, охолодити, віджати воду і подрібнити блендером. (Якщо придбали шпинат заморожений – перед приготуванням досить розморозити і одразу подрібнити блендером).
- Для тіста у глибокій мисці збити яйця з цукром і сіллю, влити молоко, додати шпинат і перемішати. Далі невеличкими порціями додати борошно, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Додати олію і перемішати тісто до однорідного стану.
- Випікати млинці на розігрітій сковороді по 2 хв. з кожного боку (час регулюйте в залежності від товщини млинця). Температура має бути середньою, бо при високій – тісто нерівномірно розподілиться на сковороді. Час від часу сковорідку можна змащувати олією, але за цим рецептом тісто гарно пропікається і не пригорає.
- Готові млинці викласти на пласку поверхню і дати охолонути до кімнатної температури.
- Для начинки вершковий сир змішати з дрібно нарізною зеленню кропу.
- Кожен млинець змастити сирною начинкою, зверху начинки викласти тонко нарізані шматочки риби і згорнути в рулет.
Готово!
Якщо ви використовуватимете ці млинці як холодну закуску до святкового столу, радимо перед подачею витримати їх 2-3 год. в холодильнику – все має стужавіти і скріпитися. Для подачі нарізати гострим ножем на шматочки і викласти на велику тарелю. Прикрасити зеленню. Виглядає така страва дуже апетитно і естетично. А з продукцією ТМ “Еколія” і в будні і в свята ваші страви ще й несуть максимум користі і смаку!