Спанакорізо: Середземноморські котлети
Греція і її кухня – легенди, варті цілого дослідження. Тим більше, що за підсумками 2024 року енциклопедія TasteAtlas визнала грецьку кухню найкращою у світі серед ста інших кухонь. Серед найкращих грецьких страв енциклопедія відзначила гірос — піти з м’ясом, соусом та свіжими овочами, грецький салат та мусаку — запіканку з баклажанами та фаршем із баранини. Найпопулярнішими продуктами країни визнані сири фета та касери, оливки сорту «каламата» та олію з них, а також грецький йогурт.
Тож, сьогодні пропонуємо разом приготувати легку і поживну страву з рису і шпинату, а також соус до неї на основі пасти з насіння гарбуза від ТМ “Еколія” і спецій.
“Спанакорізо”, дослівно “шпинат і рис” присутні у стравах до посту православних монастирів Греції. Власне, саме звідти, з монастирських городів шпинат перебирається на столи знаті у Греції, а згодом і у Італії. А коли молода Катерина Медічі вирушила до Франції, щоб вийти заміж за майбутнього короля, вона взяла із собою флорентійського кухаря, щоб той готував для неї страви зі шпинатом, від яких королева просто божеволіла. Згодом королева запровадила моду на шпинат у всій Франції, що спочатку обурювало знать, і навіть кухарів. Адже в ті часи всі овочі, коренеплоди і гриби ділилися на категорії “для знаті” та “для простолюдинів”. Наприклад, ріпа, редис і морква довгий час були “поза законом” на високих кухнях Франції лише через те, що вони росли у землі, яка вважалась нечистою. Все, що росло низько біля землі, як, наприклад, шпинат були умовно допустимі на столи знаті, але асоціювалися з пісною, а, значить, бідною їжею і аж ніяк не могли бути королями страв. Та вперта Катерина Медічі змінила ці правила і шпинат завоював своє достойне місце на королівськиї бенкетах і прийомах.
Дійсно, шпинат – відмінне джерело відразу кількох вітамінів і мінералів: кальцію, заліза, магнію, фосфору, калію, натрію, цинку, міді, марганцю, селену, вітаміну С, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, холіну, вітамінів А, Е та К. Він багатий також і на такі сполуки, як лютеїн, кверцетин і зеаксантин. Не дивно, що його рекомендують включати до раціону дорослих та дітей.
А соус на основі пасти з насіння гарбуза, багатого на поживні речовини, включаючи білок, клітковину, жири омега-3, магній, цинк, залізо, мідь, вітаміни групи В і антиоксиданти, збагатить страву необхідними мікроелементами. Адже в одній порції очищеного гарбузового насіння – близько ста насінин, міститься 18 відсотків добової дози магнію і 19 відсотків цинку. Також у насінні гарбуза міститься багато заліза, яке є важливою поживною речовиною, оскільки воно необхідне організму для вироблення гемоглобіну – білка, який відповідає за циркуляцію кисню в організмі.
Інгредієнти на 8 котлет Спанакорізо
- 150 г рису ;
- 1 цибулина;
- пучок зелені – м’ята, петрушка, кріп (які полюбляєте, можуть бути заморожені і свіжі).
- ч/л орегано 1;
- зубчик часнику;
- цедра 1 лимона/апельсину;
- 400 г замороженого шпинату;
- сіль;
- перець чорний мелений;
- куркума;
- олія виноградних кісточок ТМ “Еколія” для смаження.
Соус для Спанакорізо
- Паста з насіння гарбуза ТМ “Еколія” – 1 ст. л.;
- Соус “Наршараб” – 1 ст. л.;
- Сіль;
- Петрушка;
- Перець чорний, перець чилі;
- Сік лимону;
- Часник 1 зубчик.
Приготування котлет Спанакорізо:
- Шпинат розморозити.
- Рис відварити в підсоленій воді з додаванням куркуми. Перекласти в глибоку миску. Охолодити.
- Цибулю та часник очистити і дрібно посікти ножем.
- Зелень (якщо свіжа) посікти ножем.
- До рису додати шпинат, злегка збиті яйця, рубану цибулю та подрібнену зелень і замісити “фарш”.
- З отриманої маси сформувати котлети і обваляти їх у борошні або паніровці за бажанням. Смажити на розігрітій олії до золотистості.
- Приготувати соус, часник вичавити через часникодавку, всі інгредієнти змішати до однорідної маси.
- Котлети подавати гарячими.
Подорожувати кухнями світу так цікаво, особливо, коли в арсеналі для смаку і кристу на ваших кухнях є продукція від ТМ “Еколія”, зроблена на совість з найкращої сировини, з повагою до продуктів, наших клієнтів та природи.