• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Табулe – культурна спадщина Лівану

Купить Табулe – культурна спадщина Лівану за 0 грн

Гастрономічні подорожі з використанням продукції ТМ “Еколія” тривають.

Салат табуле, а може гарнір табуле – яскрава, свіжа і легкозасвоювана страва з петрушки, булгуру (або кус-кусу) та овочів символізує середземноморську кухню і давно завоювала серця людей по всьому світу. Але як табуле з’явився і чому став таким популярним?

Історія страви починається багато століть тому, в гірських районах Лівану та Сирії, де люди з давніх часів займалися сільським господарством і збирали дикорослі трави. Петрушка, яку ми звикли сприймати лише як прикрасу на тарілці, там цінували її освіжаючий смак і корисні властивості.

Легенда свідчить, що одного разу бідний фермер додав петрушку і м’яту до булгуру (пророщену та оброблену пшеницю), щоб зробити його більш ароматним я збагатити смак. Так народився простий, але поживний салат, що ідеально підходить для спекотного клімату.

З часом рецепт удосконалювався: додалися помідори, цибуля, огірки або перець, чилі та рослинна олія і сік лимона. У Лівані табуле став стравою, яку обов’язково готують для сімейних свят та застіль. У селах навіть збереглася традиція збирати свіжу зелень рано-вранці, щоб зробити салат особливо ароматним і смачним. Табуле подавали у великих мисках і їли з листям винограду чи салату, використовуючи їх замість ложок. Ця страва була одночасно і корисною, і доступною.

До речі, така подача збереглася в багатьох східних ресторанах, де звично їсти руками.

Табулe

У XX столітті ліванці, які емігрували до різних країн, привезли з собою цей салат. Завдяки своїй простоті та користі табуле став популярним у всьому світі, особливо серед тих, хто цінує легку та здорову їжу. Його полюбили за насичений смак, свіжість та низьку калорійність. Табуле став символом здорового способу життя та елементом середземноморської дієти, яка вважається однією з найкорисніших у світі.

Сьогодні табуле можна знайти у меню ресторанів на всіх континентах. Його подають як гарнір або як самостійну страву, і він продовжує тішити людей своєю універсальністю.

У 2006 році в міста Рамалла була приготована найбільша порція табуле і важила вона 1,5 тони! Так табуле потрапив у книгу рекордів Гіннеса. Цікаво, скільки людей прийшло посмакувати в Рамаллі своїм фірмовим салатом?

А ще табуле дуже швидкий і нескладний у приготуванні. А якщо присмачити його лляною олією від ТМ “Еколія”, то ви до усіх смакових відтінків: солодкого томату, кислого лимону, хрумкого огірка, свіжості м’яти та петрушки, насиченого смаку крупи додасте благородну гірчинку і салат заграє подільськими барвами.

Тож, давайте приготуємо салат? Гарнір? Називайте, як хочете, а для нас це смак літа на вашій кухні.

Табулe

Продукти на 4 порції Табулe:

  • Кускус – 200 г.;
  • Вода – 250 мл.;
  • Огірок – 1 великий;
  • Помідори – 2-3 середніх;
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика цибулина;
  • Свіжа м’ята – 1 пучок;
  • Петрушка – 1 пучок;
  • Лимон – 1 шт. (Сік);
  • Олія насіння льону ТМ “Еколія” – ​​3-4 ст. ложки;
  • Сіль та перець – за смаком.

Інструкції з приготування Табулe:

  • Підготовка кускусу:
    • У киплячу воду додайте крупу, сіль, і добре перемішайте.
    • Накрийте кришкою і залиште на 5-7 хвилин, щоб кускус увібрав усю рідину.
    • Після цього акуратно розпушіть його вилкою, щоб він став розсипчастим.
  • Підготовка овочів:
    • Наріжте огірок та помідори дрібними кубиками.
    • Цибулю наріжте дрібними кубиками, а м’яту та петрушку подрібніть.
  • Змішування компонентів:
    • У глибокій мисці з’єднайте кускус, нарізані овочі, м’яту та петрушку.
    • Додайте лимонний сік, рослинну олію, сіль та перець, ретельно перемішайте.

Поради з приготування: ви можете приготувати табуле з булгуром, або ж з кіноа. І не шкодуйте зелені, в оригінальній версії пропорції крупи та петрушки 1 до 1.

І хай ваші сніданки, обіди та вечері будуть смачними, здоровими та з історіями. А ТМ “Еколія” потурбується, щоб вам було чим їх приправляти, чим заправляти, та де про них почитати.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.