Тар-тар з лосося та авокадо з олією насіння конопель

В історії страв вважається, що завдячуємо ми назві “тар-тар” одноіменному народу “татари”, які клали шматки м’яса під сідла своїх коней, щоб воно розм’якшувалося і солилося в, вибачте, солі від кінського поту, в дорозі. Після чого вживали його в їжу в сирому вигляді ( і виживали ж!) Ця історія, ймовірно, є більше міфом, ніж історичним фактом, але вона додала романтичний флер до походження страви.
У Середньовічній Європі сирий яловичий фарш, часто змішаний зі спеціями, був згаданий в кулінарних книжках, але це не був “тартар” у сучасному розумінні.
З часом, окрім яловичини, почали використовувати інші інгредієнти для тартару – рибу (лосось, тунець), морепродукти, а також овочі. Концепція дрібно нарізаних свіжих інгредієнтів, заправлених соусом, стала ключовою для тартару.
Сьогодні тартар – це популярна страва у всьому світі, що цінується за свій свіжий смак, делікатну текстуру та можливість експериментувати з різними комбінаціями інгредієнтів.
Покроковий рецепт тартару з лосося, авокадо та огірка з конопляною олією ТМ “Еколія”
Цей рецепт простий у виконанні та дозволяє максимально розкрити смак свіжих інгредієнтів.

Інгредієнти на 2 порції Тар-тару з лосося та авокадо
Для тартару:
- Слабосолене філе лосося (без шкіри та кісток, якісне, для суші/сашимі) – 200 г
- Стигле авокадо – 1 шт.
- Свіжий огірок (бажано без великого насіння) – 1 шт. середнього розміру
- Червона цибуля або цибуля-шалот – ¼ маленької цибулини (за бажанням, для пікантності)
- Свіжий кріп або інша зелень (петрушка, кінза) – 1-2 ст.л. дрібно нарізаної
Для заправки:
- Олія конопель ТМ “Еколія” – 2-3 ст.л.
- Сік половини лимона (або за смаком)
- Діжонська гірчиця – ½ ч.л. (за бажанням, для легкого пікантного акценту)
- Сіль – за смаком
- Свіжомелений чорний перець – за смаком
Додатково (для подачі):
- Тонкі скибочки підсмаженого багета, тости або крекери
- Свіжа гілочка зелені для прикраси
Приготування Тар-тару з лосося та авокадо
Підготовка інгредієнтів:
- Лосось: Дуже гострим ножем наріжте філе лосося дрібними кубиками (приблизно 0.5-0.7 см). Важливо, щоб шматочки були однаковими. Перекладіть у середню миску.
- Огірок: Очистіть огірок від шкірки (якщо вона жорстка) і видаліть велике насіння, якщо воно є. Наріжте огірок такими ж дрібними кубиками, як лосось. Додайте до лосося.
- Авокадо: Розріжте авокадо навпіл, видаліть кісточку. М’якоть вийміть ложкою і також наріжте дрібними кубиками. Додайте до лосося та огірка.
- Цибуля (за бажанням): Якщо використовуєте, дуже дрібно наріжте червону цибулю або шалот. Додайте до решти інгредієнтів.
- Зелень: Дрібно наріжте кріп (або іншу зелень) і додайте в миску.
Приготування заправки:
В окремій невеликій мисці змішайте олію конопель, свіжовичавлений лимонний сік, діжонську гірчицю (якщо використовуєте), сіль та свіжомелений чорний перець. Добре перемішайте вінчиком до однорідності. Скуштуйте і відкоригуйте смак за необхідності.
Змішування тартару:
- Вилийте заправку на підготовлені інгредієнти в мисці.
- Акуратно, але ретельно перемішайте все лопаткою або ложкою. Робіть це обережно, щоб не перетворити авокадо на пюре і не пошкодити ніжні шматочки лосося. Ваше завдання – рівномірно розподілити заправку та об’єднати всі інгредієнти.
Подача Тар-тару з лосося та авокадо

- Для красивої подачі ви можете використати кулінарне кільце. Помістіть кільце на сервірувальну тарілку або в невелику скляну креманку, як на вашому фото.
- Акуратно викладіть тартар у кільце, злегка утрамбуйте ложкою, щоб він тримав форму.
- Обережно зніміть кільце.
- Прикрасьте зверху свіжою гілочкою зелені.
- Подавайте негайно з тостами, крекерами або підсмаженим багетом.
Поради:
- Свіжість: Використовуйте тільки найсвіжіші та найякісніші інгредієнти, особливо це стосується лосося.
- Охолодження: Перед подачею можна поставити тартар у холодильник на 10-15 хвилин, щоб смаки краще поєдналися і він був прохолодним.
- Варіації: Ви можете додати дрібно нарізані каперси для пікантності, трохи цедри лимона для більшого аромату або кілька крапель соусу Табаско для гостроти.
- Конопляна олія: Вона додає особливий горіховий присмак і багато корисних властивостей. Якщо її немає, якісна оливкова олія екстра вірджин теж чудово підійде.
Якщо під руками немає кулінарного кільця, використайте креманки для морозива.
Готувати просто і смачно, і ще – дуже здОрово і здорОво, якщо використовувати нашу продукцію, виготовлену з повагою до інгредієнтів і любов’ю. Ваша ТМ “Еколія”