ТАРТИ З КРЕМОМ – Солодка і родовита історія
Притискаєшся носом до прохолодного скла вітрини і заворожено дивишся лише на нього: товста звивиста смужка лискуче білосніжного крему манить найбільше за інші пряники. «Тобі яке тістечко?», – запитують. «З кремом!», – впевнено відповідаєш, бо з кремом найжаданіше. І не можеш повірити коли тримаєш його у руках. Таке розкішне, таке невагоме, повітряне. А потім відкушуєш шматочок: хрустка основа знизу і біла-біла, маслянисто-молочна й солодка «шапочка» зверху… Їжа принцес.
Приблизно так відбувається наше знайомство з цим видом десерту, що має кілька віків історії. І справді, Тарта з пісочного тіста з повітряним кремом має високе королівське походження, яке ми спробуємо дослідити.
Французьке слово tarte можна перекласти як пиріг або тістечко з відкритою начинкою. А історія заварного крему настільки тісно пов’язана з тартами, що його назва походить від старофранцузького croustade (сучасне «кустард»), яке і означало подібні десерти. Ці ласощі вже були присутні на банкеті на честь коронації англійського короля Генріха IV 1399 року.
Перші згадки про пісочне тісто датуються 1550 роком. Відкриті пісочні тарти спочатку з’являються на столах дворянства з м’ясними начинками. Ще вишуканіше вони стають коли з’являється поняття десерту, солодощів і напоїв що подають після завершення банкету. Тепер тарти подаються з солодким кремом та фруктами.
В епоху Відродження, серед інших мистецтв, збагатилось і кондитерське. Профітролі, меренги, мільярді – італійські кондитери удосконалювали мистецтво варіння цукру.
А пізніше в будуари, як косметика, а тоді і на столи знаті, як їжа стали потрапляти кокосова олійка і кокосове борошно. І тартак зазвучала по-новому.
Французький кухар Поль Ескоф’є приготував цей вишуканий десерт і вважав його своєю зіркою.
Тож, пропонуємо і вам приготувати в насолодитися.
Продукти на 12 тістечок тарти з кремом
- Тісто;
- Кокосове борошно ТМ Еколія – 50 г;
- Пшеничне борошно – 150 г;
- Цукор – 100 г;
- Кокосова олія ТМ Еколія – 50 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Жовток яйця;
- Ванільний цукор;
- Сода, погашена оцтом.
Крем
- Жовтки – 4 шт;
- Молоко – 400 мл;
- Цукрова пудра – 100 г;
- Борошно кокосове – 20 г;
- Борошно пшеничне або кукурудзяний крохмаль – 20 г;
- Ванілін.
Якщо є ягоди для прикраси – чудово. Також можна прикрасити гілочками м’яти.
Приготування тартів з кремом
- М’яке масло і кокосову олію перетерти з цукром.
- Додати жовток і знову перетерти.
- Просіяти пшеничне борошно, змішати його з кокосовим, додати соду і перемішати ще раз.
- До перетертої маси жовтка і жирів долати вміст борошна і соди, замістити еластичне тісто.
- Тісто покласти в пакет і дати охолонути в холодильнику протягом півгодини.
- Розкатати тісто і викласти у форми для тарталеток.
- Поставити в розігріту духовку до 180 градусів і випікати протягом 20 хвилин.
- Приготувати заварнтй крем: молоко довести до кипіння.
- В мисці змішати жовтки, обидва борошна (або борошно і крохмаль), цукрову пудру і ванільний цукор.
- До перетертої маси влити частину молока, швидко замішати, долити решту молока і перемішати до однорідної маси.
- Повернути всю масу на вогонь і довести до кипіння, інтенсивно вимішуючи.
- Корзинки і крем охолодити.
- Наповнити корзинки кремом. Прикрасити за бажанням ягодами або гілочками м’яти.
Наші рецепти, а особливо наша продукція несе у ваш дім затишок і вишуканість, але головне – здоров’я і довголіття, поєднані з насолодою. Смакуйте життя.