Вафлі на кокосовому борошні з фруктами

Коли з’явилися вафлі — невідомо, але щось подібне вже згадується в IX-X століттях, а за деякими джерелами, ще у Давній Греції. Йдеться про випічку у формах, що зображують події з життя Христа або форми у вигляді сот, які скріплювалися шарнірами і легко ставилися на жаровні.
Наприкінці XIV століття з’явився манускрипт, назву якого приблизно можна перекласти так:
«Посібник з ведення домашнього господарства для парижанки». Ця книга була написана чоловіком для його молодої дружини. У посібнику вперше було опубліковано рецепт вафель:
«Розбити кілька яєць у миску, посолити, додати вино. Додати борошно і перемішати. Обережно заповнити дві напівформи. Закрити форму і випікати з обох сторін. Для того, щоб випічка легко відділялася від форми, протерти половинки форми маслом або жиром».
З часом рецепти ставали все більш вишуканими: з’являлися вафлі з медом, прянощами, карамеллю, шоколадом та горіхами. Особливою популярністю користувалися медові вафлі, які любив король Франції Людовик XIV.
Вафлі часто згадуються у творах середньовічних авторів як ласощі, гідні королів. Наприклад, у «Декамероні» Боккаччо вони фігурують як одне з найчудовіших частувань. Англійський письменник Чосер у своїй поемі «Кентерберійські оповідання» також згадує вафлі як аристократичні ласощі.
У світі є понад 100 різновидів вафель, не кажучи вже про кількість рецептів. Тонкі, товсті, хрусткі, пухкі, з ягодами, з овочевою начинкою тощо. Ми познайомимо вас з найпопулярнішими.
- Австрійські вафлі – їх ще називають віденськими. Це м’які, пишні та тоненькі вафлі з соковитою начинкою. Куштують їх холодними. Без додавання начинки страву подають до столу в гарячому вигляді та додатково прикрашають ягодами, морозивом чи будь-яким сиропом.
- Англійські вафлі складно віднести до десерту, радше це звичайна закуска. Під час їх приготування до тіста додають картопляні чи вівсяні пластівці. Вафлі ще гарячими скручують у трубочку, яку начиняють різноманітними овочевими начинками та соусами.
- Американські вафлі – американці дуже полюбляють вафлі і у них є свої улюблені рецепти. Варто сказати, що американські вафлі відрізняються від своїх європейських побратимів за смаком та формою. Зазвичай це пухкі та м’які вироби, які подаються з солодкими чи солоними стравами. Щоб їх приготувати, до тіста додають соду чи розпушувач тіста.
- Бельгійські вафлі знайомі у двох інтерпретаціях: льєзькі та брюссельські. Перші – хрусткі та тверді вироби округлої форми, що випікаються з карамелізованим цукром. Брюссельські ж вафлі, навпаки, є м’якими та пухкими, оскільки виготовлені на основі дріжджового тіста. Їх куштують холодними чи гарячими, попередньо присипаючи цукровою пудрою чи поливаючи сиропом.
Цікаві факти про вафлі в Середньовіччі:
- у деяких країнах вафлі використовувалися як ритуальне частування на весіллях – молодята їли спеціальну велику вафлю на знак подружнього єднання;
- вафельні лотки у формі серця вважалися символом любові та романтики. Відомо, що принцесі Анні Бретонській її наречений подарував вафельницю у вигляді серця;
- у лицарських романах вафлі часто фігурують як подарунок прекрасній дамі від закоханого лицаря;
- у деяких містах Європи існували цехи вафельників. Наприклад, у Нюрнберзі цех вафельників згадується з 1487 року.
Ми ж пропонуємо вам приготувати м’які, повітряні і легкі вафлі з використанням кокосового борошна і кокосової олійки від ТМ Еколія. І розпочати ранок смачно і яскраво.
Рецепт вафель з кокосового борошна

Інгредієнти:
- 1 скл. кокосового борошна;
- 1/4 скл. кокосової олії (розтопленої);
- 4 яйця;
- 1/2 скл. кокосового молока;
- 1/4 скл. меду;
- 1 ч. л. ванільного екстракту;
- 1/2 ч. л. розпушувача;
- щіпка солі.
Приготування:
- Змішайте борошно, розпушувач та сіль.
- Збийте яйця, додайте молоко, олію, мед та ваніль.
- Додайте сухі інгредієнти до вологих, перемішайте.
- Випікайте у вафельниці до золотистого кольору.
- Подавайте з фруктами або медом.
Відчуйте себе справжнім королем, насолоджуючись вишуканими вафлями, приготованими з натуральних продуктів. Кокосове борошно та кокосова олія від ТМ Еколія додадуть вашим стравам неповторного смаку та аромату, роблячи кожен прийом їжі особливим. Спробуйте та переконайтеся!