Чим корисна рижієва олія холодного віджиму?
Скажіть, а ви коли-небудь чули про рижієву олію? Якщо ні, тоді ви багато чого втратили. Пропонуємо це виправити просто зараз, бо рослинна олія абсолютно точно вразить вас своєю поживністю, універсальністю та водночас м’яким, свіжим і ненав’язливим смаком та ароматом. Без перебільшення, рижієва олія вважається однією з найкорисніших кулінарних олій на землі. Тож давайте познайомимося з нею ближче та самостійно переконаємося, що такий продукт має з’явитися на вашій кухні!
Історичний екскурс: звідки взялася рижієва олія?
Олію рижію добувають із насіння рижію посівного, місцевої рослини, яку століттями вирощували в Європі. Це була харчова олія, яку широко використовували в Європі до середини 1940-х років. Потім рижій був замінений іншими високоврожайними культурами, а його виробництво скоротилося після Другої світової війни. Завдяки безлічі переваг для здоров’я рижієва олія набула популярності як сучасний суперфуд.
Головні переваги рижієвої олії
Пропонуємо розібратися з усіма дивовижними властивостями рижикового еліксиру.
100% натуральний продукт холодного віджиму
Щоб отримати максимальну користь, обирайте олію, в якій збережені всі корисні властивості олійної культури. Ідеально підійде нерафінована рижієва олія холодного віджиму. У такого продукту буде характерний чистий жовтий колір. Натомість у його рафінованого родича відтінок буде блідо-жовтий.
Оскільки олію витягують методом холодного пресування без використання тепла або хімікатів, природні якості та поживні речовини в цій олії зберігаються в повному обсязі. Зрозуміло за умови, що виробник суворо дотримувався необхідного температурного режиму.
Наприклад, наше крафтове виробництво «Еколія» не тільки не піддає олію температурній обробці, а ще й стежить за винятковою чистотою складу продукту. На відміну від деяких недобросовісних виробників, ми ніколи не додаємо у свою продукцію дешеві олії, наприклад кукурудзяну або соняшникову, щоб знизити собівартість кінцевого продукту. У нашій рижієвій олії ви не знайдете жодних сторонніх консервантів, ароматизаторів або підсилювачів смаку. Це робить рижієву олію холодного віджиму чудовим вибором порівняно з термічно обробленою альтернативою.
Ідеальне джерело омега-3 зі здоровим співвідношенням омега-6/омега-3
Щодня ми в середньому вживаємо в 14-25 разів більше омега-6, ніж омега-3. У цей час оптимальне співвідношення омега-6 до омега-3 має становити від 1:2 до 1:4. Погана новина полягає в тому, що надмірне споживання омега-6 може спричинити хронічне запалення, яке підвищує ризик розвитку безлічі захворювань, таких як:
- хвороби серця;
- інсульт;
- рак.
Таким чином, настійно рекомендується використовувати рослинні олії з великою кількістю омега-3 і меншою кількістю омега-6. Олія рижію містить удвічі більше омега-3, ніж омега-6, при цьому кількість омега-3 досягає 38%. Тепер ви можете задовольнити свою щоденну потребу в омега-3, використовуючи всього одну столову ложку рижієвої олії!
Ідеально підходить для всіх видів приготування їжі
Рижієва олія холодного віджиму має температуру димлення 245°C, що вище, ніж у більшості кулінарних олій. Висока температура димлення знижує ймовірність окислення, що відбувається під час приготування їжі. Як наслідок, олія не горить і не виробляє канцерогени.
Ця властивість робить рижієву олію надзвичайно універсальною кулінарною олією, яку можна використовувати в усіх способах приготування їжі, включно:
- соуси, маринади, салатні заправки;
- обсмажування, тушкування та пасерування;
- смаження у фритюрі або приготування на грилі.
При цьому абсолютна більшість інших олій холодного віджиму зазвичай має нижчу точку димлення. Для порівняння, температура димлення оливкової олії першого віджиму і лляної олії становить 160°C і 107°C відповідно.
Висока поживна цінність
Рижієва олія багата на вітамін Е (70 мг/100 г), антиоксидант, який захищає олію від окиснення і згіркнення, даючи змогу зберігати її у свіжому вигляді до 2 років. Високий вміст вітаміну Е також робить рижієву олію більш термостабільною, ніж інші кулінарні олії, наявні на ринку.
Крім того, вітамін Е також корисний для вашого здоров’я. Він запобігає пошкодженню клітин організму вільними радикалами, що, своєю чергою, може призвести до:
- зміцнити ваш імунітет;
- запобігти розвитку захворювань серця;
- стати профілактикою онкології.
Крім того, рижієва олія містить велику кількість рослинних стеролів (566 мг/100 г). Дослідження показали, що рослинні стероли можуть знижувати загальний рівень холестерину, пригнічуючи його всмоктування в кишечнику.
Важливо й те, що в сиродавленій олії рижію, виробленій шляхом холодного віджиму, не знайшлося місця трансжирам, які несуть колосальну шкоду для нашого з вами здоров’я. Трансжири підвищують рівень поганого холестерину і одночасно знижують рівень хорошого. Це, тим самим, підвищує ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту.
Рижієва олія «Еколія» – ваш внесок у здоровий і смачний раціон
Відкрийте для себе дивовижний смак рижієвої олії та зробіть звичні кулінарні страви справжніми оздоровчими шедеврами. З олією холодного віджиму від «Еколія» дбати про себе і свою сім’ю буде набагато легше!