• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Білий вінегрет

Купить Білий вінегрет за 0 грн

Пісні страви притаманні українській кухні протягом тисячоліть, а урізноманітнити стіл в цей період – то особлива турбота жінок, бо хочеться і догодити рідним смаками різними і зберегти традиції постування.

І чого тільки не вигадували господині. А в нагоді їм ставали багаті на білки бобові, квашена капустка, що її і смажили, і варили, і тушкували з грибами, цибулькою, корінням різними. Але головне у пісних стравах – розмаїття олій, що ними ті страви заправлялись.

Як згадати слова Михайла Стельмаха з твору “Щедрий вечір“, то загубитися можна було у тому розмаїтті.

“А якої тiльки олiї нема в нас! I соняшникової, i льняної, i конопляної, i з рапсу, i з кользи, i з рижiю, i з маку. I така вона, кажуть, корисна, що допомагає навiть тим, у яких чогось не вистачило олiї в мiзках.”

Михайло Стельмах

Пропоную вам приготувати незвичний білий вінегрет з горіховою олійкою холожного віджиму, запашною, густою і розкішною на смак. І підсмажити до страви потапці з чорного хлібчика з насінням соняшника і льону.

Рецепт білого вінегрету від Еколії

Як я його готувала, той вінегрет? Та просто!

Інгредієнти білого вінегрету: 

  • Квашена капуста (без моркви) – 200 г
  • Біла цибуля – 100 г 
  • Біла відварена квасоля – 150 г
  • Відварена картопля в мундирах або запечена в фользі – 200 г 
  • Корінь пастернака запечений – 100 г
  • Стебло селери – 50 г 
  • Насіння льону – 1 чайна ложка
  • Олія волоського горіха – 3-4 столові ложки
  • Чорний перець мелений – за смаком 

Інгредієнти на 4 порції по 200 г

Приготування білого вінегрету:

  1. Прогрійте духову шафу до 180 градусів. Промитий і просушений паперовим рушником корінь пастернаку загорніть у фольгу та випікайте протягом 20 – 25 хвилин. Готовий охолоджений корінь розділіть навпіл. Половина піде у салат, половина переб’ється пізніше на соус.
  2. Квасолю замочили на ніч. Воду, у якій замочувалася квасоля, злити. Залити свіжою холодною водою. Відварювати протягом години на невеликому вогні. У відвар для аромату можна додати півцибулини, залишки селери, корінь петрушки, зубчик часнику, лавровий листочок, сіль. Потім квасолю відкинути на друшляк, приправи викинути.
  3. Картоплю зварити або запекти в лушпайках. Варити 15-20 хвилин в залежності від сорту. Запікати, загорнувши у фольгу, протягом 30 хвилин при 180 градусах.
  4. Квашену капусту промити, якщо дуже кисла, якщо ні, дати стекти розсолу, потім ви його використаєте.
  5. Стебло селери промити, очистити від жорстких волокон.
  6. Цибулю почистити і дати трохи постояти у холодній воді, щоб потім на плакати, нарізаючи.
  7. Нарізаємо кубиком пастернак, картоплю, цибулю та стебло селери. 
  8. Додаєте квасолю, капусту та насіння льону.
  9. З горіхової олії холодного віджиму, перебитого пастернаку і соку квашеної капусти готуєте заправку, просто пробивши все в блендері. 

Все перемішайте, приперчіть, полийте заправкою і поставте на двадцять хвилин у холодильник.

Хрумкість капусти, ніжність заправки, аромат горіху, гарячий хлібчик зробить цей незвичайний салат вашим улюбленим.

Хай смакує.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.