Таратор – холодний суп або огірчанка
Холодні літні супи на Поділлі – суміш традицій болгар, вірменів, ассирійців, грузинів, українців та інших національностей, які здавна населяли цю родючу і гостинну землю. Основа літнього супу як правило кисле молоко, сироватка, кефір, йогурт або ж квас. Болгари причорномор’я вважають, що краще за холодний суп таратор з хрумким огірком і ситним горіхом ніщо не наситить вас в спекотний день.
Суп таратор готується легко і напрочуд швидко, адже інгредієнти для нього просто нарізати, натерти, подрібнити і смакуйте на здоров’я.
Якщо ж ви хочете відчути ще й аромат трав бессарабської землі, що нагрілися під пекучим сонцем червня, то тоді не обійтися без приправи «шарена сол» або іншими словами «барвиста сіль». У склад приправи кухонна сіль грубого помелу, бажано морська і трави: чебрець, чаман, паприка, коріандр, пластівці чилі, чорний перець, мелені кукурудзяні зерна.
Ситними і поживними складовими супу стануть обсмажені на сухій пательні волоські горіхи і олія виноградних кісточок, яка містить велику кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, С, органічних кислот і мінеральних речовин. Безцінні складові олії від ТМ “Еколія” дозволяють очищати організм від шкідливих речовин, регулювати нервову систему, олійка має імуностимулюючі властивості, нейтралізує запалення і служить ефективним регулятором обміну речовин в організмі.
Отже, готуємо наш таратор.
Інгредієнти холодного супу Таратор на 4 порції
- 5 – 6 огірків невеликого розміру
- 600 г кислого молока або густого білого йогурту (3% жирності)
- 1 склянка сильно газованої мінеральної води (200 – 250 мл)
- 1 зубчик часнику (за бажанням)
- 5 – 6 гілочок кропу
- 3 – 5 гілочок молодої зеленої цибулі
- 1 лимон (сік і цедра)
- 2 ст. л. олії виноградних кісточок
- 300 г волоських горіхів
- Суміш трав і спецій
- Сіль
- Лід
Приготування холодного супу Таратор:
- Огірки мають бути свіжі і хрумкі. Адже це основа супу таратор. Ретельно вимийте огірки, очистіть від шкірки та обріжте «хвостики» з двох сторін. Три огірка натріть на великій тертці. Решту поріжте дрібним кубиком . З’єднайте огірки в одній ємності, але не соліть!
- Вичавіть зубчик часнику та змішайте разом із цедрою лимона й лимонним соком за смаком. Посоліть суміш.
- Подрібніть зелень і додайте її в огіркову суміш.
- 300 г волоських горіхів обсмажте на сухій пательні до аромату і подрібніть ножем, додайте до інших інгредієнтів та знову перемішайте.
- Кисле молоко або йогурт, або кефір жирності не менше 3% змішайте з олією виноградних кісточок, часниково- лимонною сумішшю, мінеральною водою. Доведіть до смаку спеціями
- Змішайте всі інгредієнти та поставте таратор в холодильник на півгодини години, щоб він настоявся та охолов. Якщо ж ви подаєте суп одразу, покладіть у кожну порційну тарілку кубики льоду, а ще краще льодовий краш (подрібнений лід).