Салат з нутом, буряком і йогуртом
Під час постів, дієт та при переході на харчування, яке не передбачає вживання м’яса. Багато наших читачів і поціновувачів продукції перебувають у пошуках цікавих та смачних рецептів, щоб повноцінно нагодувати родину. Зберегти баланс білка і вуглеводів, заправляти страви корисними жирами і правильно їх поєднувати. Хочемо запропонувати вам дуже ситний салат із буряка з нутом та йогуртом, який і виглядає дуже вишукано і наповнить вас усіма необхідними мікроелементами та вітамінами для активного дня.
Тим більше, що заготовки на цей салат можна приготувати заздалегідь, а “збирається” він за лічені хвилини.
І декілька слів про його складові та їх корисні властивості. Основний інгредієнти салату – “нут”, або, як називали його на Поділлі, та й досі називають – нагут. Згадується він у творі Михайла Стельмаха “Гуси-лебеді летять”:
“Сьогоднi мати почала дiставати з комори, з скринi, з сипанки, з-пiд сволока i навiть з-за божницi свої вузлики. В них лежало все те, що далi зiйде, зацвiте, закрасується й перев’ється по всьому городi: огiрки, квасоля бiла, ряба й фiалкова, безлуский горох, турецький бiб, чорне просо на розвод, кукурудза жовта й червона, капуста, буряки, мак, морква, петрушка, цибуля, часник, наут, соняшник, крученi паничi, нагiдки, чорнобривцi, гвоздика i ще всяка всячина”.
Нут – це турецький горох, багатий білком, вітамінами та амінокислотами, дуже корисний для організму. Нут стабілізує рівень цукру в крові та незамінний для діабетиків. Для салату нут слід підготувати заздалегідь. Якщо ви зберетеся готувати салат вранці, його потрібно залити на ніч холодною водою. Води слід взяти в 4-5 разів більше обсягу нуту, оскільки він сильно набухне. Нут слід варити в тій же воді, що й замочували. Після варіння нуту цю рідину, а її ще називають “аквафаба” можна використовувати для приготування соусів, майонезів, кремів для тортів і інших потреб.
На ранок нут вже досить збільшився в обсязі, і тепер його слід добре промити, помістити в каструлю і залити свіжою водою. Поставити нут варитись на вогонь. Паралельно в іншій каструлі слід зварити буряк або ж можна запекти в духовці. Час варіння нуту та буряків – близько 40-60 хвилин, залежно від сорту та розміру. Нут посолити наприкінці варіння.
Поки вариться нут, радимо запекти (саме запекти) буряк у фользі. Так він збереже більше корисних властивостей і смак його буде яскравішим.
В цьому салаті для балансу смаку: солодкий буряк, білковий смак нуту (цей смак ще називають “умамі” і офіційно вважають п’ятим в переліку смаків), кислий йогурт для балансу ми пропонуємо використати саме лляну олію від ТМ “Еколія” з її благородною гірчинкою і переліком корисних речовин. Лляна олія не лише збалансує і завершить смак страви, а й наситить ваш організм поліненасиченими жирам, антиоксидантами та поліфенолами, які сповільнюють процес старіння організму.
Тепер пропорції і приготування.
Інгредієнти на 2 порції салату з нутом, буряком і йогуртом:
- Нут відварений – 120 г;
- Бурячки вагою 60-80 г – 3-4 шт;
- Сир фета (за бажанням) – 50 г;
- Салат рукола (за бажанням) – 50 г.
Соус:
- грецький йогурт/або сметана низької жирності – 220 г;
- олія насіння льону ТМ “Еколія” – 1 ст.л.;
- часник – 1 зубчик;
- сіль, чорний перець за смаком.
Заливка:
- петрушка – 50 г;
- олія насіння льону ТМ “Еколія”- 30 мл;
- лимонний сік – 1/2 лимону;
- сіль, чорний перець, базилік за смаком.
Приготування салату з нутом, буряком і йогуртом:
- Бурячки очистити від шкірки, надрізати і, переклавши зубчиками часнику, просушити у духовці на конвекції при 150-180 градусах 10 хвилин.
- Петрушку подрібнити, а частину лишити для прикрашання страви.
- Часник порубати дрібно, або вичавити через часникодавку.
- Вичавити сік з половинки лимону
- Змішати соус з насіння льону, солі, перцю, базиліку, петрушки.
- Викласти у соус нут, з якого попередньо злили воду, перемішати і залишити на хвилин 10.
- Для йогуртової основи йогурт або сметану змішати з перцем, сіллю і лляною олією.
- На тарілку, викладаємо йогуртову суміш, далі нут, далі невеличкими порціями буряк.
- Прикрашаємо зеленню. Подавати охолодженим.
Шукати нові рецепти, поєднання, міксувати наші продукти – це окремий вид задоволення, то, готуйте з нами, це завжди цікаво, смачно, і корисно.