“Запечений” гарбузовий суп
Такий яскравий і запашний, такий корисний і поживний, зі своєю власною історією.
Суп із гарбуза – досить поширена в єврейській діаспорі страва. Готують його і ашкенази, і сефарди: перші роблять суп більш прісним і солодкуватим, другі – солоним і гострим. З Нового Світу до Європи гарбуз разом із картоплею та томатами привезли маррани, насильно охрещені євреї Іспанії та Португалії. Від них гарбуз потрапив до місцевих єврейських громад, а вже потім поширився по всьому континенту.
Континент поставився до заморського плоду поблажливо: довгий час від Англії до Італії гарбуз вважали за їжу для бідних. Досить згадати кума Гарбузика, героя італійської дитячої книжки «Чиполліно», або Пітера — пожирача гарбузів з англійського вірша, який через відсутність грошей був змушений тримати свою дружину у гарбузі.
Однак європейських євреїв, як бідних, так і багатих, такий стереотип анітрохи не бентежив, і восени, у гарбузовий сезон, на їхньому столі обов’язково з’являлося кілька страв із цього плоду. Особливо в цьому сенсі пощастило євреям Італії: місцеві гарбузи досі вважаються найсмачнішими у Європі.
Найдивовижніше, що гарбуз, розквітнув буйним гастрономічним цвітом лише перетнувши океан, а от жодного автентичного супу корінного населення Америки – індіанців не знайшлося, або не збереглося. Зате є індійський суп “дал”, і французький крем-суп з вершками, італійський з пармезаном і американський, який традиційно вживають на День Подяки, і, звичайно, український, а на Гаїті цей суп став традиційним на День Незалежності, який святкують 1-го січня.
Гарбуз європейці полюбили не одразу, тривалий час його використовували як корм для тварин, трохи згодом він став їжею бідняків, а от з появою кухарів, які працювали над здоровим харчуванням, перейшов на столи знаті, збагатившись бульйонною основою, кремовою текстурою, травами-приправами і запашними екзотичними оліями, такими як, наприклад, кокосова.
І от коли простацький гарбуз отримав гідну оправу – ось тут він і зазвучав чудовою симфонією кольору, користі і смаку. Ми пропонуємо приготувати цей суп з нашими корисними і з любов’ю зробленими продуктами: кокосовою олією і гарбузовою пастою ТМ “Еколія”. Перша надасть вашому супу вишуканого аромату і збагатить його лауриновою кислотою, вітамінами А і Е. Друга підживить організм мінералами магнію та калію, а це найнеобхідніші мінерали для вашого серця і судин, а також дасть необхідну кількість білку, адже в 100 г пасти міститься до 30 г білку.
Тому пропонуємо приготувати цей суп саме так.
Інгредієнти для запеченого гарбузового супу
на дві великі порції
- Гарбуз баттернат (гітара) – 300 г;
- Батат – 1 шт;
- Цибуля – 1 велика;
- Часник – 2 зубчики;
- Картопля – 1 шт маленька;
- Бульйон – 200 мл;
- Верки для заправки або сметана – за смаком.
Спеції: базилік і розмарин, або суміш спецій “Італійські трави”, мускатний горіх, перець солодкий, перець гострий, куркума.
Приготування запеченого гарбузового супу:
- Гарбуз очистити від шкіри і від насіння. Нарізати крупним кубиком.
- Картоплю очистити, нарізати крупним кубиком, якщо у вас дрібні бульби – порізати на 4 частини.
- Цибулю очистити і посікти крупним кубиком.
- Часник очистити і використати цілі зубці.
- Моркву очистити, нарізати кружальцями.
- Усі овочі викласти в форму, змащену кокосовою олією ТМ “Еколія”, посолити! запекти без кришки. 180- 200 градусів, 30 -40 хвилин в залежності від духовки.
- Запечені овочі блендерувати, перекласти у каструлю, додати бульйон, сіль, спеції, столову ложку пасти з насіння гарбуза ТМ “Еколія”, проварити протягом 3 хвилин після закипання.
- Подавати, заправивши сметаною, прикрасити зернятами гарбуза.
Цей неймовірно густий, пахучий і смачний, корисний і яскравий суп зробить ваш день повірте. І перевірте самі. А ми подбаємо про його корисну складову. До нових рецептів!