• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Маково-кокосові кекси

Купить Маково-кокосові кекси за 0 грн

Чи любите ви мак? Здавалося б, для українця пироги або завиванці з маком, кутя та “шулики” – традиційні пісні коржики на свято Спаса традиційні і звичні з дитинства. В нашій кухні ми звикли, що мак смачний, але це ще не все, мак дуже корисний для споживання та добре впливає на стан нашого організму. Завдяки цінному складу зернят маку, які мають багато насичених жирних кислот, цей продукт позитивно впливає на еластичність судин. Також зернята маку містять багато мікроелементів таких як кальцій, магній, фосфор, калій та натрій, а також мідь, залізо та вітаміни групи Е, Р.

Також відомо, що споживання маку покращує функцію травної системи, мозку, допомагає організму уникати стресів, втоми та деяких інфекційних захворювань.

Але мак не лише традиційна їжа для українців, а й має глибокий ритуальний символізм. Традиція їсти мак на Святвечір та Різдво пов’язана з віруваннями наших предків.

Так в переписах Ольги Франко і її нащадків “Практична кухня” згадується трава “макова баба”.

Макова баба символізувала будинок, який об’єднував членів родини, як маківка повна зернят. Крім того, вважалося, що мак принесе удачу та достаток у Новому році. Ще наші предки вважали, що мак дозволяє перетинати межу між світом живих і мертвих. Його додавали не тільки до куті, а й до багатьох інших страв.

Мак настільки глибоко “вріс” в побут господинь, що ми маємо багато назв, які походять від нього: “макітра” – ма+терти, “макогон” – маг+гонить, “маківка” – і в церкви і в людини на голові.

Мак — це ще й олійна рослина. Стародавні українці, за свідченнями дослідників та письменників, зокрема Михайла Стельмаха, споживали не тільки макову олію, а й макуху, себто жмих, який отримували після віджиму олії. Його використовували як доповнення до пісної їжі та вважали навіть деяким «делікатесом». Звідси й таке прислів’я:

«Вишкірив зуби, як циган до макухи».

Мак – чудова паніровка для риби, а також старовинна страва – товчанка готувалася з картоплі, квасолі і маку і слугувала однією з головних страв у пісні дні. І хоч існує приказка “сім літ мак не родив і голоду не робив”, все ж, це чудовий продукт і способи його застосування можна перелічувати довго.

Тож, пропонуємо приготувати смачні і корисні маково-кокосові кекси. А щоб зробити випічку ще більш ароматною і легкою, ми застосуємо кокосове борошно і кокосову олію від ТМ “Еколія”, ці продукти дозволять збагатити випічку лауриновою кислотою, яка має імуномодулюючу дію і запобігає запалювальним процесам в організмі. А також просто для того, щоб ви закохалися у поєднання кокосу і маку в одному кексику.

Маково-кокосові кекси

Продукти на 12 маково-кокосових кексів

  • борошно – 250 г. (може бути більше);
  • кокосове борошно – 100 г.;
  • кокосова олія – 100 г.;
  • вершкове масло – 50 г.;
  • цукор – 200 г.;
  • яйця – 4 шт.;
  • мак – 120 г.;
  • крохмаль – 1ст. л.;
  • розпушувач – 1,5ч. л.;
  • лимонний сік – 1ст. л.;
  • цедра одного лимона;
  • сіль дрібка.

Глазур для маково-кокосових кексів

  • Сік лимону – 50 г.;
  • Цукрова пудра – 50 г. (може бути більше).

Приготування маково-кокосових кексів:

Маково-кокосові кекси
  • Мак залити гарячою водою, дати постояти хвилин 10 і злити. Залити повторно окропом, проварити хвилин 20 на маленькому вогні і пробити в блендері.
  • У великій мисці змішати сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач, кокосове борошно.
  • Збити яйця з цукром, але не до піни, а просто, щоб розчинився повністю цукор.
  • Вершкове масло змішати з кокосовою олією і прогріти на водяній бані до повного розчинення вершкового масла.
  • Змішати рідкі інгредієнти з сухими, додати сік лимону і лимонну цедру.
  • Увімкнути духовку на 180 градусів. Форму для мафінів змастити жиром (кокосова олія або вершкове масло).
  • Наповнити формочки на дві третини.
  • Випікати у духовці протягом 20-25 хвилин.
  • Приготувати глазур: у мисочку з цукровою пудрою додавати поступово лимонний сік і збити вінчиком до однорідної маси.
  • Витягнути з форми кекси, дати їм охолонути і покрити глазурью.
  • Подавати до чаю, кави або склянки теплого молока.

Ми дбаємо про те, щоб навіть солодощі на ваших столах були корисними, за ними продуктами від ТМ “Еколія” З повагою до сировини в любов’ю до Вас.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.