• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Булочки Бань бао з овочами та тофу: Азійські парові булочки

Купить Булочки Бань бао з овочами та тофу: Азійські парові булочки за 0 грн

Наші кулінарні подорожі з продукцією ТМ Еколія сьогодні спрямовують нас до В’єтнаму. І ми пропонуємо приготувати Бань бао. Булочки, приготовані на пару – популярна страва в’єтнамської кухні,хоча історія виникнення рецепту тісно пов’язана з китайською кухнею, а саме з баоцзи.

Вважається, що бань бао були завезені до В’єтнаму іммігрантами з Кантону (південний Китай).

Та булочки швидко прижилися у в’єтнамській кулінарії стали невід’ємною частиною повсякденного раціону, та навіть проникли на вулиці, де стали незамінним інгредієнтом “фаст-фуду” завдяки своїй зручності та поживності. Традиційно начинкою для бань бао служить свинина або курятина, цибуля, гриби, скляна локшина та яйце. Однак, як і багато страв, бань бао еволюціонували, і сьогодні можна знайти безліч варіацій з різними начинками, включаючи вегетаріанські.

Існує також цікава легенда, пов’язана з походженням баоцзи (і, відповідно, бань бао). Вона розповідає про винахідливого китайського полководця Чжуге Ляна. Під час військового походу його солдати захворіли, а річка Лу перешкоджала подальшому руху. Місцеві жителі стверджували, що для подолання перешкод потрібна принести людську жертву духу річки. Чжуге Лян, не бажаючи вбивати своїх бійців, до того ж, хворих і засмучених довгим походом. наказав приготувати фарш з баранини, обгорнути його тістом так, щоб він нагадував людську голову, і приготувати на пару.

Булочками, що імітували людську голови, “нагодували” річку і благополучно завершили перехід. Так полководець увійшов в історію, а парові булочки – слідом за ним.

Цей рецепт пропонує вегетаріанську версію класичних бань бао, збагачену умамі тофу, свіжими овочами та унікальним смаком пасти з насіння кунжуту від ТМ Еколія та чорного соусу з пастою чилі.

Інгредієнти на Бань бао:

рецепт Бань бао

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Дріжджі сухі активні – 7 г (або 20 г свіжих);
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Сіль – 1/2 ч. л.;
  • Тепла вода – 200 мл;
  • Олія рослинна – 2 ст. л.;
  • Розпушувач (за бажанням, для додаткової пухкості) – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Тофу твердий – 300 г;
  • Морква – 1 середня;
  • Капуста пекінська, синя або білокачанна – 150 г;
  • Гриби шиїтаке (свіжі або сушені, попередньо замочені) – 100 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 маленька;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Імбир свіжий (тертий) – 1 ч. л.;
  • Паста з насіння чорного кунжуту ТМ Еколія – 1 ст. л.;
  • Соєвий соус – 2-3 ст. л. (за смаком);
  • Олія кунжутна ТМ Еколія – 1 ч. л.;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Зелена цибуля (подрібнена) – 2 ст. л.;
  • Коріандр свіжий (подрібнений) – 2 ст. л.

Для чорного соусу:

  • Паста з насіння чорного кунжуту ТМ Еколія – 2 ст. л.;
  • Паста чилі – 1 ст.л.;
  • Вода – 100 мл;
  • Соєвий соус – 1 ст. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Оцет рисовий (або яблучний) – 1 ч. л.;
  • Часник – 1 зубчик (дрібно нарізаний);
  • Перець чилі (дрібно нарізаний, за бажанням) – 1/2 ч. л.;
  • Олія кужутна ТМ Еколія – 1 ст. л.

Інструкції з приготування Бань бао:

Приготування тіста:

  • У великій мисці змішайте теплу воду, цукор і дріжджі. Залиште на 5-10 хвилин, доки дріжджі не активуються і не з’явиться піна.
  • Додайте борошно, сіль і розпушувач (якщо використовуєте). Почніть замішувати тісто.
  • Коли тісто почне збиратися в грудку, додайте рослинну олію і продовжуйте вимішувати на злегка припиленій борошном поверхні протягом 8-10 хвилин, доки тісто не стане гладким та еластичним.
  • Змастіть чисту миску невеликою кількістю олії, покладіть тісто, накрийте рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 1-1.5 години, або доки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі.

Приготування начинки:

  • Тофу добре відіжміть від зайвої рідини (можна загорнути в паперовий рушник і покласти під прес на 15-20 хвилин).
  • Моркву натріть на крупній тертці. Капусту та гриби дрібно наріжте. Цибулю та часник дрібно порубайте.
  • Нагрійте трохи олії на сковороді. Обсмажте цибулю та часник до м’якості.
  • Додайте моркву та гриби, готуйте 5-7 хвилин, доки овочі не стануть м’якими.
  • Додайте розім’ятий тофу, капусту, тертий імбир. Готуйте, помішуючи, ще 5-7 хвилин.
  • Введіть пасту з чорного кунжуту, соєвий соус, кунжутну олію та чорний перець. Добре перемішайте. Готуйте ще 2-3 хвилини.
  • Зніміть з вогню, додайте подрібнену зелену цибулю та коріандр. Перемішайте і дайте начинці охолонути.

Формування булочок (без начинки):

  • Коли тісто підійде, обімніть його і розділіть на 10-12 рівних частин.
  • Кожну частину сформуйте в круглу булочку. Ви можете просто округлити їх або надати їм бажаної форми.
  • Викладіть сформовані булочки на квадратики пергаментного паперу, щоб вони не прилипали до пароварки.

Приготування на пару:

  • Наповніть каструлю для пароварки водою і доведіть до кипіння.
  • Викладіть булочки в пароварку, залишаючи достатньо місця між ними, оскільки вони збільшаться в розмірі. Готуйте на пару 15-20 хвилин на середньому вогні, доки булочки не стануть пухкими та готовими.

Приготування чорного соусу:

  • Змішайте в мисці всі інгредієнти до одноріності, пасту насіння чорного і готуйте 1-2 хвилини, помішуючи.
  • Влийте воду, додайте соєвий соус, цукор та рисовий оцет.

Подача: Розріжте булочки бань бао на дві частини на покладіть начинку, поряд поставте піалку з чорним соусом. Вмочуйте булочку у соус і насолоджуйтесь кожним шматочком. Смачного! А наші подорожу з продукцією ТМ Еколія тривають, тож, до нових рецептів на нашому сайті.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.