Білий вінегрет
Пісні страви притаманні українській кухні протягом тисячоліть, а урізноманітнити стіл в цей період – то особлива турбота жінок, бо хочеться і догодити рідним смаками різними і зберегти традиції постування.
І чого тільки не вигадували господині. А в нагоді їм ставали багаті на білки бобові, квашена капустка, що її і смажили, і варили, і тушкували з грибами, цибулькою, корінням різними. Але головне у пісних стравах – розмаїття олій, що ними ті страви заправлялись.
Як згадати слова Михайла Стельмаха з твору “Щедрий вечір“, то загубитися можна було у тому розмаїтті.
“А якої тiльки олiї нема в нас! I соняшникової, i льняної, i конопляної, i з рапсу, i з кользи, i з рижiю, i з маку. I така вона, кажуть, корисна, що допомагає навiть тим, у яких чогось не вистачило олiї в мiзках.”
Михайло Стельмах
Пропоную вам приготувати незвичний білий вінегрет з горіховою олійкою холожного віджиму, запашною, густою і розкішною на смак. І підсмажити до страви потапці з чорного хлібчика з насінням соняшника і льону.
Як я його готувала, той вінегрет? Та просто!
Інгредієнти білого вінегрету:
- Квашена капуста (без моркви) – 200 г
- Біла цибуля – 100 г
- Біла відварена квасоля – 150 г
- Відварена картопля в мундирах або запечена в фользі – 200 г
- Корінь пастернака запечений – 100 г
- Стебло селери – 50 г
- Насіння льону – 1 чайна ложка
- Олія волоського горіха – 3-4 столові ложки
- Чорний перець мелений – за смаком
Інгредієнти на 4 порції по 200 г
Приготування білого вінегрету:
- Прогрійте духову шафу до 180 градусів. Промитий і просушений паперовим рушником корінь пастернаку загорніть у фольгу та випікайте протягом 20 – 25 хвилин. Готовий охолоджений корінь розділіть навпіл. Половина піде у салат, половина переб’ється пізніше на соус.
- Квасолю замочили на ніч. Воду, у якій замочувалася квасоля, злити. Залити свіжою холодною водою. Відварювати протягом години на невеликому вогні. У відвар для аромату можна додати півцибулини, залишки селери, корінь петрушки, зубчик часнику, лавровий листочок, сіль. Потім квасолю відкинути на друшляк, приправи викинути.
- Картоплю зварити або запекти в лушпайках. Варити 15-20 хвилин в залежності від сорту. Запікати, загорнувши у фольгу, протягом 30 хвилин при 180 градусах.
- Квашену капусту промити, якщо дуже кисла, якщо ні, дати стекти розсолу, потім ви його використаєте.
- Стебло селери промити, очистити від жорстких волокон.
- Цибулю почистити і дати трохи постояти у холодній воді, щоб потім на плакати, нарізаючи.
- Нарізаємо кубиком пастернак, картоплю, цибулю та стебло селери.
- Додаєте квасолю, капусту та насіння льону.
- З горіхової олії холодного віджиму, перебитого пастернаку і соку квашеної капусти готуєте заправку, просто пробивши все в блендері.
Все перемішайте, приперчіть, полийте заправкою і поставте на двадцять хвилин у холодильник.
Хрумкість капусти, ніжність заправки, аромат горіху, гарячий хлібчик зробить цей незвичайний салат вашим улюбленим.
Хай смакує.