Чилі кон карне веган версія

Знамениту мексиканську страву чилі кон карне винайшли в Техасі. Спочатку американці зневажливо називали таку їжу текс-мекс, а потім навчилися нею пишатися. Ще на початку XX століття американці були впевнені, що чилі кон карне (в перекладі з іспанської «чилі з м’ясом») — суто мексиканська страва.
«Танзі часто ночами приходив до цих стійок, щоб спробувати чудову Chili-con-carne, страву, винайдену генієм мексиканців, вона складалася зі шматочків ніжного м’яса з ароматичними травами, щедро политих гострим червоним соусом Chili cjlorado. Його особливий присмак, вогняна пекучість подобалися піднебінню справжнього мешканця півдня» — так описував О. Генрі чилі в оповіданні «Чарівний поцілунок».
Його герой потрапляє у фантастичну ситуацію, зустрічаючи в Сан-Антоніо іспанця, який заявляє, що живе вже 400 років, а зберігати молодість йому допомагає чилі кон карне, приготоване за особливим рецептом. У 1960-ті, коли страва стала кулінарним хітом США, американців спіткало розчарування: виявляється, те, що вони довгі роки приймали за традиційну мексиканську кухню, всього лише техаський винахід, що отримав у 1963 році в газеті «Нью-Йорк Таймс» найменування «текс-мекс» — так називали Техасько-Мексиканську залізницю, а потім і іммігрантів з Півдня, які прибували нею.
Перша письмова згадка страви відноситься до 1828 року. Тоді містечко Сан-Антоніо, яке на сьогоднішній день вважається батьківщиною техаського чилі кон карне, належало Мексиканському Техасу, який у 1845 році увійшов до складу США.
Який чилі правильний?
На це питання багато відповідей, і в кожному регіоні США він свій. У Техасі, на батьківщині чилі, страву готують тільки з м’ясом, без додавання бобів. У правилах конкурсу CASI в Терлінгуа значиться, що будь-які наповнювачі: боби, рис, паста — заборонені. А в штаті Цинциннаті, навпаки, найчастіше цю страву подають з італійською пастою.
Але в будь-яких варіантах є щось спільне, наприклад спеції?
Тут теж величезний вибір. Використовують свіжий або копчений перець чилі, дуже поширений порошок чилі. Хтось віддає перевагу чипотле — копченому мексиканському чилі — і в’яленим томатам.
Їжа бідняків поступово набула популярності у вищих шарах американського суспільства. Шанувальником чилі був американський президент Ліндон Джонсон, його улюблений рецепт називався на ім’я техаського ранчо президента — «Чилі з річки Педерналес».
Штат Техас домігся, що з 1977 року чилі кон карне вважається його офіційною стравою, а техаське містечко Терлінгуа стало місцем проведення найбільшого міжнародного чемпіонату з приготування чилі. Правила його дуже суворі. Техасці завжди готові захищати автентичність свого рецепта кулаками, але з радістю розділять з гостем миску пряного гарячого чилі.
Ми ж пропонуємо спробувати смак техаської страви, замінивши фарш на тофу, а щоб страва смакувала краще, використати для обсмажування ароматну і корисну олію гірчичних зерен від ТМ “Еколія”
Рецепт чилі кон карне веган

На скільки порцій: 8-10. Час приготування: 25 хвилин.
Інгредієнти
- Тофу копчений або звичайний — 800 г.;
- Соєвий соус – 50 мл.;
- Консервована або відварена червона квасоля — 250 г.;
- Свіжий не дуже пекучий перець чилі — 3 г.;
- Мускатний горіх — 2 г.;
- Кумин (обсмажити і змолоти) — 3 г.;
- Паприка — 1 г.;
- Селерова сіль — 6 г.;
- Мелений чорний перець — 3 г.;
- Сіль — 3 г.;
- Томатна кростада (томати консервовані шматочками) — 200 г.;
- Олія зерен гірчиці ТМ “Еколія” — 50 мл.;
- Часник (подрібнити) — 100 г.;
- Вода — 0,5 л.;
- Копчений перець чилі – 10 г. (корегуйте за смаком);
- Кінза — 120 г.;
- Петрушка та цибуля шніт — почки по 50 г.
Приготування Чилі кон карне:
- Підготовка інгредієнтів: Наріжте цибулю дрібними кубиками, подрібніть часник і дрібно порубайте перець чилі (якщо використовуєте свіжий).
- Тофу розім’яти виделкою і замаринувати і соєвому соусі на 10 хвилин.
- Там часом поріжте гриби пластинами.
- Обсмажування тофу та грибів: У великій каструлі з товстим дном розігрійте олію гірчичиних зерен ТМ “Еколія” на середньому вогні. Додайте тофу та гриби та обсмажуйте, поки вони не стануть золотистими, періодично помішуючи. Це займе близько 10 хвилин.
- Додавання овочів і спецій: Коли тофу та гриби підрум’яняться, додайте нарізану цибулю і продовжуйте смажити ще 5 хвилин, поки цибуля не стане м’якою. Потім додайте часник і перець чилі, перемішайте і обсмажте ще хвилину.
- Тушкування: Тепер додайте нарізані помідори (або томатне пюре), томатну пасту, кумін, паприку, орегано, сіль і чорний перець. Перемішайте все разом і залийте водою. Доведіть суміш до кипіння, потім зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на повільному вогні приблизно на 10 хвилин.
- Квасоля: Відкрийте банку квасолі, злийте рідину в каструлю з тофу, грибами та овочами, перемішайте та продовжуйте тушкувати ще 5 хвилин.
- Подача: Подавати веганський чилі кон карне можна з коржами тортильяс, рисом, веганською сметаною, веганським тертим сиром і свіжою зеленню петрушки та цибулі-шнітт. ¡Que aproveche!
Чилі кон карне – це не просто їжа, це частина культурної спадщини Мексики. Його насичений смак та аромат створюють унікальну атмосферу, яка переносить вас у серце цієї дивовижної країни.
Спробуйте приготувати цю страву вдом, використовуючи продукцію ТМ “Еколія” і ви відчуєте себе справжнім майстром мексиканської кухні!