Фрітата з брокколі і тофу (соєвим сиром)

Найпопулярніший, мабуть, омлет в світі. Народжений в Італії, в регіоні Умбрія, описаний в кулінарній книзі «De re coquinaria» римського кухаря і гастронома Марка Гавія Апіція, – одній з найдавнішої книги рецептів I століття до нашої ери.
Апіцій описує різні види омлетів, деякі з яких дуже оригінальні. В складі страви можуть бути наприклад, пелюстки троянд і квіти бузини, але багато істориків гастрономії приписують появу в Європі фрітаті персам, які привезли із собою “тирріх”, що готувався з річкової або озерної риби та вкривався збитими яйцями зі спеціями і травами.”
З книг кухаря знаті Апіція з часом фрітата перекочувала у кухню селян, особливо популярною в гарячу пору. Переваги страви були очевидні – залишки їжі заливалися яйцями і запікалися на вогні. Ніяких проблем, ситно і смачно.
Повернути страві славу довелося… монахам.
За легендою в 1535 іспанський король Карл V, повертаючись з завойованого Тунісу, зробив зупинку в містечку Падула в провінції Салерно в картезіанському монастирі. Картезіанці не вживали в їжу м’ясо і запропонували королю трапезу, що увійшла в історію: величезний омлет із тисячі яєць, яким можна було нагодувати і короля та його військо. Ця подія була згадана у фільмі «Одного разу в казці» (1971) із Софією Лорен та Омаром Шарифом у головних ролях.
Сьогодні історична вистава розігрується в Падулі щороку 10 серпня, залучаючи натовпи туристів та глядачів. Це, фактично вже фестиваль фрітати, де страва має безліч варіантів.
В середині 18 сторіччя для цієї національної страви в Італії було спеціально придумано невелику за розміром пательню з двома ручками. Готують фріттату на повільному вогні, або в духовці на малому жару, щоби не пригоріла, а саму пательню попередньо змащують оливковою олією.
Фріттата може бути картопляною, і тоді вона нагадує іспанську тортилью, з помідорами і базиліком, з великими кухлями червоної цибулі, з цукіні і навіть зі спагетті, тоді вона перетворюється на яєчно-макаронний пиріг. А фріттата ріп’єну – це омлет зверху, шинка з сиром у серединці та бутербродний хліб знизу, ріп’єна вважається ідеальною для пікніка. Класична весняна фріттата робиться зі спаржею.
Фріттату можна різати кубиками як закуску під аперитив, або навіть їсти на бутерброді.
Ми пропонуємо приготувати фрітату з гірчичною олією ТМ “Еколія”, брокколі та сиром тофу.
Фрітата з броколі та соєвим сиром

Ця вегетаріанська фрітата – чудовий варіант для тих, хто шукає легку та корисну страву. Броколі додає фрітаті свіжості та хрусткості, а соєвий сир – ніжності та насиченості.
Інгредієнти на 4 порції фрітати з броколі та тофу:
- Броколі – 300 г.;
- Соєвий сир (тофу) – 200 г.;
- Яйця – 6 шт.;
- Молоко – 100 мл.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Часник – 2 зубчики;
- Гірчична олія ТМ “Еколія” – 2 ст. л.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Зелень (петрушка, кріп) – для подачі.
Приготування фрітати з броколі та тофу
Підготовка інгредієнтів:
- Броколі розділити на суцвіття та відварити в підсоленій воді протягом 5 хвилин.
- Соєвий сир нарізати кубиками.
- Цибулю та часник дрібно нарізати.
- Зелень дрібно нарізати.
Приготування фрітати:
- У пательні для фрітати або просто без ручки розігріти олію насіння гірчиці ТМ “Еколія”.
- Додати цибулю та часник і обсмажити до м’якості.
- Додати броколі та соєвий сир і обсмажити протягом 5 хвилин.
- Яйця збити з молоком, сіллю та перцем.
- Вилити яєчну суміш у сковороду.
- Готувати на середньому вогні протягом 10-15 хвилин, доки яйця не схопляться.
- Довести страву до готовності в розігрітій духовці, 180 градусів, 5-7 хвилин.
Подача: Готову фрітату посипати зеленню та подавати гарячою.
Поради:
- Замість соєвого сиру можна використовувати будь-який інший сир, який вам подобається.
- До фрітати можна додати інші овочі, такі як помідори, перець, гриби.
- Для більш насиченого смаку можна додати спеції, такі як орегано, базилік, чебрець.
І пам’ятайте, подорожі з ТМ “Еколія”, її завжди якісною і на совість створеною продукцією стають цікавим пізнанням і здоровим споживанням найрізноманітніших страв світових кухонь і фрітата з брокколі і тофу , не є виключенням.