Кокосово-лососевий суп: Рецепт супу з лососем і кокосовим молоком

Наша дорога смаків та користі привела нас сьогодні у Норвегію. Де з часів вікінгів одним із символів країни є норвезький лосось. В харчуванні скандинавів – це не просто риба, це символ чистоти, сили та витривалості. Історія його вилову сягає корінням у давні часи, коли вікінги, відважні мореплавці, вирушали на своїх драккарах у бурхливі води Північного моря, щоб здобути цю цінну рибу.
Легенди та відомі страви
Існує безліч легенд про норвезького лосося. Одна з них розповідає про величезного лосося, який щороку повертався до річки, щоб відкласти ікру. Цей лосось був настільки великим і сильним, що міг переплисти через будь-які пороги та водоспади. Норвежці шанували цю рибу як символ відродження та плодючості. Ірландський епос про мудрого лосося, який випадково з’їв 9 горіхів ліщини, що впали у світову криницю мудрості. І про поета-рибалку, який дізнавшись про це, полював на нього роками, а потім лосось здався і рибалка отримав мудрість і пізнав сутність речей.
Однією з найвідоміших страв з норвезького лосося є гравлакс – маринований лосось, який готується з додаванням солі, цукру та кропу. Ця страва має багату історію і традиційно подається на святковому столі. Також популярними є копчений лосось, лосось на грилі та, звісно, різноманітні супи.
У XX столітті вилов дикого лосося значно скоротився через забруднення водойм та надмірний вилов. Тому норвежці почали активно розвивати рибні ферми, де лосось вирощується в контрольованих умовах. Сьогодні Норвегія є одним з найбільших виробників лосося у світі, а її ферми відповідають найвищим стандартам якості та екологічності. Втім, на ринку є також лосось з Шотландії, Чилі і Фарерських островів.
Лосось прекрасно смакує як запечений, на грилі, в салатах і сморрербродах, в паніровці з кунжуту і з різними оліями. А ми пропонуємо разом з продукцією ТМ “Еколія” приготувати смачний суп на основі кокосової олійки і кокосового молока.

Готується він дуже швидко і так само швидко зникає, залишаючи приємний смак лимону і кінзи.
В складі супу замість традиційної цибули ми використаємо цибулю-порей – це дворічна рослина родини цибулевих, яка має ніжний смак та аромат, що відрізняє її від звичайної ріпчастої цибулі. Її історія сягає корінням у давні часи, коли вона була популярною серед єгиптян, греків та римлян.
Перші згадки про цибулю-порей датуються близько 3000 років до нашої ери. У Стародавньому Єгипті вона вважалася цінним продуктом і використовувалася як в кулінарії, так і в медицині. Греки та римляни також високо цінували цибулю-порей, вважаючи її корисним для здоров’я овочем.
Імператор Нерон так полюбляв страви з порею, що отримав прізвисько «пореофаг», тобто «пореєїд».
У середні віки цибуля-порей поширилася по всій Європі і стала популярним овочем серед різних верств населення. Вона використовувалася для приготування супів, рагу та інших страв.
Цибулю порей варто включити в раціон харчування тому що вона вишукана на смак, а ще багата на вітаміни А, С, К та вітаміни групи В. Містить мінерали, такі як калій, кальцій, магній та залізо. Має антиоксидантні та протизапальні властивості. Сприяє покращенню травлення та зміцненню імунної системи.
Рецепт супу з норвезьким лососем і кокосовим молоком

Інгредієнти на 4 порції:
- 400 г. філе норвезького лосося;
- 400 мл. кокосового молока;
- 500 мл. рибного або овочевого бульйону;
- 2 ст. л. кокосової олії ТМ “Еколія”;
- 2 морквини;
- 1 стебло цибулі-порею;
- 3 картоплини;
- 1 ч. л. чорного перцю;
- 1 ч. л. сушеного імбиру;
- Сік 1 лимона та цедра з нього;
- Пучок кінзи;
- Сіль за смаком.
Приготування rокосово-лососевого супу:
- Моркву нарізати кружальцями, картоплю нарізати кубиками, цибулю-порей – кільцями.
- У каструлі розігріти кокосову олію, додати моркву, цибулю-порей та картоплю, тушкувати 5-7 хвилин.
- Додати кокосове молоко, бульйон, чорний перець, імбир та сіль, довести до кипіння і варити 10 хвилин.
- Філе лосося нарізати кубиками, додати до супу і варити ще 5 хвилин.
- Додати лимонний сік, цедру лимона та посічену кінзу, перемішати і зняти з вогню.
- Подавати суп гарячим. Для подачі нарізати тонкими кружальцями лимон та прикрасити листочками кінзи.
Подорожі з ТМ “Еколія” це завжди цікаві та смачні пригоди. Залишайтеся з нами, ми продовжуємо дивувати вас і задовольняти потребу у корисних і ароматних інгредієнтах для улюблених у нових страв.