Паста рігатоні з брокколі
Пропонуємо вам разом приготувати римський обід лише з двох інгредієнтів і двох продуктів ТМ “Еколія”. Отже, паста рігатоні з брокколі.
Історія пасти рігатоні (що в перекладі з італійської означає “ребристий”) починається у Давньому Римі, де її готували вручну, і тоді вона ще не була ребристою, а потім за допомогою машинок для виготовлення пасти, де вона і набула свого сучасного виду. Вважається, що саме така паста всмоктує в себе найбільшу кількість соусу і тому найкращим чином відтяніє всі принади продукту, з яким поєднана.
Це рецепт для тих, хто не любить довго стояти біля плити але надає перевагу яскравим овочевим смакам.
Отже, ці двоє – паста рігатоні і брокколі зустрілися у Вічному Місті, десь на кухні поціновувача свіжих овочів і пасти. Там і почався їх кулінарний роман у тарілці для пасти.
Брокколі Пліній Старший, давньоримський філософ і цілитель називав “благословенною рослиною” за її користь і хрумку текстуру. І хоча багато хто вважає брокколі родичкою цвітної капусти, насправді вони належать до різних видів хрестоцвітних капустних, брокколі – різновид так званої “спаржевої капусти”. Брокколі містить всього 34 ккал у 100 грамах сирого продукту. Одна головка броколі (608 г) містить в середньому 542 мг вітаміну C (904% денної норми), щоправда, він швидко руйнується, тому зберігати брокколі треба у холодильнику, 618 мг вітаміну К (772%), 382 мг фолієвої кислоти (96%), 286 мг кальцію (29%), що високо засвоюється, 4 мг заліза (25%), 128 мг магнію (32%), 491 мг фосфору (40%), 1921 мг калію (55%) від денної норми дорослої людини.
Тепер декілька слів про пасту. Саме рігатоні лягла в основу приготування двох запіканок (пам’ятаєте наші старі весілля, на яких подавалися макаронні бабки з яйцем?) так от, саме з рігатоні готувалися знамениті запечені “іль тагану”, що в давнину готувалися в горщиках, які розбивали перед подачею пасти, щоб не порушити форму, а потім почали запікати в теракотових пательнях під кришками. Також легендарна римська “паста легіонерів“ аматрічіана готується з цього різновиду пасти.
Але ми сьогодні про любов рігатоні і брокколі. Сватами страви будуть наші два продукти – олія зерен гірчиці, яка відтінить дещо “м’ясну ноту” брокколі, розкриє її неповторний смак, а паста з насіння кунжуту збагатить страву білком та надасть тілесності і горіхового присмаку. Ну і часник, часник тут – тамада і головна спеція. Тільки не переборщіть) тобто, не перечасничте. Щоб у кожного інгредієнта був свій голос, але і щоб оркестр не зупсувати.
Зі спецій беремо італійську класику – базилік, розмарин, трохи майорану і чабрецю.
Все. Починаємо готувати.
Продукти на 4 порції пасти рігатоні з брокколі
- Паста рігатоні (або інші трубчасті пасти) – 400 г;
- Брокколі – 900 г (свіжої або замороженої);
- Часник – 3-4 зубчики;
- Олія зерен гірчиці ТМ “Еколія” – 4 ст. л.;
- Паста насіння кунжуту ТМ “Еколія” – 1 ст. л.;
- Сіль, перець, спеції за смаком. Можна використати суміш “Італійські трави”.
Приготування пасти рігатоні з брокколі:
- Брокколі розібрати на суцвіття, відварити 5-7 хвилин у підсоленій воді, зцідити воду, але саму воду не виливати.
- На пательні розігріти олію гірчичного насіння, обсмажити нарізаний дрібно часник, посолити, додати брокколі, пасту насіння кунжуту, сіль, спеції, протушкувати 2-3 хвилини, накрити кришкою.
- Тим часом в іншій каструлі відварит пасту протягом 8 хвилин, в останні 2 хвилини влити склянку відвару від брокколі.
- Пасту відкинути на друшляк, коли стече рідина, додати у пательню з брокколі, перемішати, залишити на 1-2 хвилини.
- Для подачі вибрати глибоку тарілку, викласти пасту, можна посипати сиром, або полити декількома краплинами вашої улюбленої ароматної олійки від ТМ “Еколія”.
Готуйте з нами та дізнавайтеся смачні історії і рецепти, тестуйте їх з продукцією ТМ “Еколія”.