Різотто з кропивою: рецепти з користю для здоров’я
Легенда італійської кухні. Така ж популярна, як і піца, але має вишуканий шлейф історій і варіантів.
Якщо піца – страва бідняків і набула популярності завдяки доступності інгредієнтів, то різотто і його основа – рис – символ достатку і богатства.
Рисом обсипають молодят на весіллі, рисом святкують прибуття високих гостей. Рис в поєднанні із однією з найдорожчих спецій – шафраном, золотавий, теплий, сонячний – символ розкошів і істинного італійського “дольче віта”.
Легенд, пов’язаних з виникненням різотто безліч, як, власне і різновидів. В книзі Бартоломео Скаппі, яка вийшла у 1570 році було згадано близько тисячі різновидів приготування різотто.
А перші мішки з рисом у Італію завіз Галеано Сфорца, тато Бони Сфорци, тієї самої королеви Бони, що заснувала на Поділлі місто Бар.
А виникненню дуету рис-шафран ми завдячуємо не кухарю, а … художнику.
Старовинна міланська легенда розповідає про підмайстра, який допомагав розписувати вітражі собору Дуомо. Молодий учень готував надзвичайно насичені фарби, додавши у них шафран. Він так часто це робив, що його так і прозвали “Шафран” і часто глузували, що він і в рис може його додати, той шафран. Ображений учень так і зробив. І не просто так, і в особливий день. На весіллі доньки господаря учень пожартував з ним і додав у різотто шафран. Гості спочатку здивувалися незвичному кольору страви, але, скуштувавши, оцінили його чудовий смак. Ось так з’явилося сонячно-жовте різотто по-міланськи.
А ми з вами приготуємо зелене різотто з … кропивою. Корисне не лише травою, яка має цілющі властивості, а й підсилимо смак гірчичною олійкою, яка в поєднання з кропивою, надасть рису неймовірного аромату і смаку.
Інгредієнти на 4 поріцї різотто з кропивою
- Рис (карнаролі або арборіо) – 250 г;
- Кропива (молоді листочки) – 150 г;
- Часник – 1 зубчик;
- Олія гірчичних зерен “ТМ Еколія” – 3 ст. л;
- Вершки – 2 ст. л;
- Пармезан – 50 г;
- Овочевий бульон – 1 л;
- Вино біле сухе (можна замінити бульоном) – 150 мл;
- Цибуля шалот або пір – 50 г.
Приготування різотто з кропивою:
- Підготуємо кропиву. Молоді пагони промити, залити окропом і проварити 30 секунд і солоній воді. Потім різко охолодити в мисці з льодяною водою. Відцідити рідину. Одну третину і збити блендером до однорідності. Другу посікти ножем і відкласти для подальшого приготування.
- Розігріти велику глибоку пательню з товстим дном. Налити гірчичну олію “ТМ Еколія”, викласти нарізану півкільцями цибулю-порей або шалот, обсмажити до зміни кольору. Коли цибуля почне злегка змінювати колір, додати посічену кропиву та рис і обсмажити. Коли рис стане трохи прозорим (приблизно через 2 хвилини), влийте вино або бульон і і дайте йому випаруватися.
- Переходимо до приготування різотто. Поступово, невеликими порціями додаємо гарячий бульйон і активно помішуємо лопаткою. Важливо не вливати відразу багато рідини. Не забудьте трохи посолити, якщо бульон не солений, але не дуже – бо в кінці додамо пармезан, а цей витриманий сир завжди солоний.
- Через 15 хвилин спробуйте рис на готовність.
- Якщо рис готовий, він має бути не твердий, але й не розварений (стан аль-денте) Додаєте пюреі і, перемішучи, дайте хвилину – другу прокипіти. Тепер всипаємо дрібно натертий сир і додаємо вершки.. Настав час зняти рис з вогню і ретельно перемішати. Текстура миттєво стане кремовою. Тепер ви можете посолити і додати свіжомеленого чорного перцю, якщо хочете.
- Готове різотто має бути кремовим, легким і липким. Рис — твердим, але готовим.
- Подавати і смакувати одразу, як самостійну страву.
Різотто з кропивою — це вишукане і корисне блюдо, яке вражає своїм насиченим смаком і багатою історією. Використання молодої кропиви та олії гірчичних зерен ТМ Еколія додає страві неповторного аромату і робить її справжньою кулінарною перлиною. Це ідеальний вибір для тих, хто прагне спробувати щось нове і незвичне, водночас зберігаючи користь для здоров’я.
Не відкладайте на завтра те, що можна скуштувати сьогодні! Замовляйте найкращі інгредієнти для приготування цього неймовірного різотто в нашому магазині Еколія. Зробіть свій стіл святковим і здивуйте близьких неперевершеними стравами разом з Еколія!