Салат «Коул Слоу» веган рецепт
Цей найпопулярніший у американській кухні салат насправді має досить глибоке європейське коріння. А завдяки простоті і доступності інгредієнтів і фантазії шефів сьогодні має більше ста різних варіантів приготування.
Історія салату Коул Слоу сягає корінням у Римську імперію, де подібний салат подавався як страва з капусти, оцту, яєць та спецій. Це був доступний салат і полюблявся як знатними кухарями, так і простолюдинами. Капуста була і залишається доступним інгредієнтом протягом року, гарно поєднується з іншими коренеплодами та овочами.
В США його привезли переселенці з Голландії. Вони вирощували капусту в штаті Нью-Йорк на берегах річки Хадсон і подавали її нарізаною в салат, який називали koolsla (kool – капуста, sla – салат). Варіації капустяного салату як з оцтом, так іі з майонезом мають у штатах багату історію. У 18 столітті німецькі та голландські колоністи привнесли свої кулінарні традиції до нової країни. Щоправда, вони внесли деякі зміни до рецепту капустяного салату, створивши соус з молоком, цукром та оцтом. Ці інгредієнти надали салату ніжний і солодкуватий смак, який став характерним для “Коул слоу“. Та найцікавішим інгредієнтом салату є …насіння селери. Його досить важко знайти, тож кухарі радять замінити його на насіння кропу, фенхелю, або тмину.
Основним компонентом салату “Коул слоу” є дрібно нарізана капуста. Традиційно використовуються біла або червона капуста, остання надає салату яскравого кольору та хрумкої текстури. Капусту змішують з нарізаною морквою, яка додає насолоду та барвистість страві, також цікавим додатком є натертий корінь селери, який горіховим своїм присмаком збагатить салат.
Основний соус для салату “Коул слоу” складається з майонезу, молока, оцту, цукру, солі та перцю. Цей соус надає салату кремової текстури, а також солодко-кислого смаку, який ідеально поєднується з капустою і морквою.
Салат “Коул слоу” став невід’ємною частиною американської культури та традиції. Його можна знайти в меню багатьох ресторанів, закусочних та фаст-фудів, а також на сімейних вечірках, барбекю та пікніках. Він є популярним акомпанементом до бургерів, сендвічів та смаженої курки.
Ми ж пропонуємо вам з допомогою наших чудових олійок зробити веганський майонез і заправити салат саме ним.
Інгредієнти на салат «Коул Слоу»:
- капуста біла або синя – 200 г;
- морква – 100 г;
- корінь селери – 100 г;
- аквафаба (рідина, яка залишилася після приготування бобових: нуту, квасолі, гороху, зеленого горошку) – 45 гр (3 ст. л., столова ложка має бути глибокою, повномірною);
- сіль – 2 гр (1/3 ч. л.);
- цукор – 3 гр (1/2 ч. л. без верху);
- гірчиця гостра – 20 г, 1 ч. л. з верхом (можна взяти і більше, до 1 ст. л.);
- лимонний сік або білий винний, або хорошої якості яблучний оцет– 15 г 1 ст. л.;
- олія виноградних кісточок ТМ Еколія – 30 г;
- олія гірчичних зерен ТМ Еколія – 30 г;
- олія соняшникова без запаху – 220 г можна взяти оливкову, але треба врахувати, що воно дає додаткову гіркуватість;
- насіння тмину, селери або кропу;
- перець чорний.
Сумарно має бути 315 г олії (реально – трохи менше, невелика частина розмазується по стінках посуду).
Приготування салату «Коул Слоу»
Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури.
- Капусту нашинкуйте, посоліть, додайте дрібку цукру. Промніть руками.
- Моркву та селеру очистіть на натріть на крупній терці.
- Всю аквафабу, сіль, цукор викладаємо склянку від занурювального блендера.
- Збиваємо до однорідності всієї рідини приблизно одну хвилину занурювальним блендером.
- Потім додаємо в кілька заходів олію, по 3 ст. ложки. Спочатку тримаємо зануренням блендер на дні в працюючому стані до утворення невеликої кількості світлої емульсії, потім повільно починаємо піднімати і опускати ногу блендера в працюючому стані на невелику висоту кілька разів, доки вся рідина не об’єднається і не перетвориться на світлу однорідну емульсію.
- Додайте ще 3 ст. ложки олії зверху і повторіть всі дії, поки весь вміст склянки не перетвориться на емульсію. З кожним разом, при додаванні нової порції олії по 3 ст. л., емульсія буде все густішою.
- Наприкінці введіть 1 ст. ложку лимонного соку та 1 ч. л. гірчиці і ще раз пробийте. Якщо майонез все ж таки вийшов занадто густим, можна додати 1-2 -3 ч. л. води та ще раз його збити.
- В глибокій мисці змішати всі інгредієнти, поставити в холодильник на годину-півтори. Салат краще подавати охолодженим.
Осінні салати, заправлені соусами на основі нашої продукції ТМ Еколія зберігають свої традиційні смаки, але при цьому несуть набагато більше користі вашому організму. Ми знаємо, що наші клієнти цінують свій час, дбають про своє здоров’я, а ми робимо все, щоб ви отримали якісну продукцію з найкращих інгредієнтів.