Салат “Шуба” (веганський)
Такий салат легко приготувати з використанням наших продуктів ТМ Еколія і він прикрасить ваш різдвяний або новорічний стіл. Адже оселедець мм замінили листами норі, а веган майонез приготуємо з аквафаби і нашої гірчичної олійки.
А заодно розберемося з його історією. Той, хто хоче позбавитися від радянсько-російського на своїх столах, все ж не варто відмовлятися від оселедця під шубою. Адже його історія почалася у Скандинавії.
Багато хто сьогодні закликає відмовитися від важких майонезних салатів, які за радянських часів стали атрибутом Нового року, і готувати щось рідне, українське, своє.
Але насправді Шуба таки своя)
Найперше, що треба знати: салат з оселедцем придумали не в СРСРі. Салати з інгредієнтів, типових для шуби, були поширені ще в першій половині XIX століття в кухнях країн Скандинавії, а також у Німеччині під назвою «Оселедцевий салат».
В кухнях народів Скандинавії є і Sillsallad, Sildesalat або Heringssalat І тим паче ніхто не називає там цей салат російським.
Англійська куховарська книга Modern cookery for private families 1845 року містила рецепт шведського оселедцевого салату, що складається з шарів порізаного норвезького оселедця, відвареного і порізаного кубиками буряку, картоплею, маринованими огірками, тертим яблуком і посіченими яйцями. А ось і норвезьке видання Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen за 1851 рік пропонувало для цього салату викласти оселедець на дно страви, а зверху розкласти буряк, моркву, яйця та інші інгредієнти, при цьому не перемішуючи їх.
Такі страви зазвичай заправлялися легким соусом на кшталт суміші олії та кислого компонента (оцет або лимонний сік). Майонезом салати з оселедцем почали заправляти у другій половині ХХ століття, і сьогодні такі салати є в продажу, скажімо Швеції, і також є традиційними різдвяними.
Але ми радимо приготувати не просто “Шубу“, а веган варіант.
Продукти на 2 порції веганського салату “Шуба”
- Водорості норі – 2 листа;
- Буряк – 1 крупний;
- Морква – 1 крупна;
- Цибуля – 1 невелика;
- Картопля – 2 середніх;
- Соус;
- Аквафаба (рідина, що лишилася після варіння нуту, сочевиці або квасолі) – 4 столові ложки;
- Олія гірчична ТМ Еколія – 200 мл;
- Сік лимона – 1 столова ложка;
- Гірчиця – 1 столова ложка;
- Перець;
- Сіль.
Приготування веганського салату “Шуба”
- Відварити або запекти буряк, моркву, картоплю.
- Очистити овочі та натерти на крупній тертці.
- Нарізати кубиком цибулю.
- Сухі водорості норі нарвати на дрібні шматочки.
- Приготувати соус: аквафабу, гірчицю і сік лимону помістити в погружний блендер або збити вінчиком, поступово, протягом 5 хвилин тонкою цівкою додавати олію, постійно збиваючи масу. Додати сіль та перець.
- Викласти салат у форму в такій послідовності: норі, цибуля, картопля, норі, морква, буряк. Кожен шар промастити майонезом.
- Зверху змастити майонезом і поставити в холодильник перед тим, як подавати на стіл.
Святкові страви з нами і продукцією ТМ Еколія стануть здоровішими і смачнішими. Готуйте з нами.