Смажений маринований тофу
Тофу – один із найстаріших і найпоширеніших у світі продуктів, тільки в сучасній Азії його їдять близько двох мільярдів чоловік. Традиційно соєві боби є джерелом білків у Китаї, Японії, Кореї, Південно-Східної Азії – там, де історично було мало розвинене тваринництво або, вірніше, існувала релігійна заборона на вживання м’яса.
До середини 20 століття в Японії, та в багатьох країнах Південно-Східної Азії і донедавна, тваринне молоко практично не використовували. Замінювали його соєвим молоком, яке служить сировиною для приготування тофу. І не випадково в перекладі слово “тофу” має значення “соєвий сир” .
Щодо походження тофу є кілька різних версій, та дослідники єдині в одному: батьківщина тофу – Китай, а час появи – близько 1-2 століття нашої ери. Адже, саме цим часом датується рання картина із зображенням процесу виробництва.
Вважається, що тофу вийшов випадково, справа в тому, що соєве молоко було відоме набагато раніше, і ось одного разу, за однією з версій, випадково до соєвого молока потрапила морська сіль, через що молоко згорнулося, і вийшов тофу. У японських джерелах тофу вперше згадується в 1182, набагато пізніше, ніж інші продукти з сої. Тофу в Японію привезли ченці буддисти, і на відміну від Китаю, де цей продукт був повсякденною їжею селян, в Японії тофу одразу ж став придворним делікатесом. Більшість виробництв продукту в середньовічній Японії розташовувалась у храмах, а продукти з сої були і залишаються найважливішою частиною стилю седзін-рьорі — дзен-буддистської вегетаріанської кухні, що збереглася в храмах навколо Кіото і досі.
Сьогодні тофу є повноцінним замінником м’ясних страв і має тисячі рецептів маринування, соління, смаження і запікання, а ще тофу чудово поєднується з нашими оліями холодного віджиму і ми пропонуємо приготувати цей доступний і недорогий продукт прямо зараз разом з нами. Отже, “ацу – аге”, смажений тофу.
Інгредієнти на 2 порції смаженого та маринованого тофу
- Тофу – 200 г;
- Олія насіння кунжуту ТМ “Еколія” – 1 ст. л, для маринаду і 5 для смаження;
- Олія гірчична ТМ “Еколія” – 1 ч. л;
- Соєвий соус – 4 ст. л;
- Рисовий оцет – 2 ст. л;
- Зубчик часнику;
- Перець чилі (половинка) або свіжий корінь імбиру – 10 г.
Приготування смаженого та маринованого тофу
- Нарізати тофу скибочками завтовшки 1-1,5 см.
- Корінь імбиру натерти на мілкій терці.
- Перець чилі подрібнити ножем.
- Часник вичавити через давилку або посікти на дрібно ножем.
- У глибокій мисці і збити віночком усі інгредієнти для маринаду. Додати тофу, обережно перемішати, накрити і поставити в холодильник на годину.
- Розігріти сковороду з олією. Обсмажити шматочки тофу з двох сторін до рум’яності протягом 2-3 хвилин на кожній стороні. Викласти шматочки тофу на тарілку.
- Подавати гарячим.
Смажений маринований тофу — це чудовий спосіб насолодитися смаком одного з найпопулярніших продуктів веганської кухні. Використовуючи олії ТМ Еколія, ви можете створити неперевершений маринад, який додасть тофу яскравого аромату і глибокого смаку. Ця страва не лише смачна, але й корисна, багата на білки та інші поживні речовини.
Спробуйте приготувати цей рецепт і переконайтеся, як легко можна урізноманітнити свій раціон смачними та корисними стравами. Замовляйте олії та інші інгредієнти в нашому інтернет-магазині Еколія та перетворіть свої кулінарні експерименти на справжню подорож до веганського смаку. Відкрийте нові горизонти гастрономічних насолод разом з Еколія!