Соняшникова халва з пастою з конопель та арахісовою пастою: Дві халви і притча
“Скільки разів не кажи “халва”, солодше в роті не стане”
– каже давнє арабське прислів’я.
Тому сьогодні для задоволення і здоров’я ми дамо вам одразу два рецепти. З пастою конопель і з арахісової пастою.
Улюблені солодощі Сходу так давно перекочували до наших широт, що ми і не здогадуємося іноді, наскільки вони древні і які різноманітні. Про халву навіть є притча про відомого муллу Ходжу Насреддіна.
Якось мулла попросив дружину приготувати багато халви і дав їй все необхідне для цього, а потім з’їв майже всю халву. Та серед ночі мулла розбудив дружину.
- — Мені спало на думку важлива думка.
- — Яка?
- — Принеси мені решту халви, і я скажу її тобі. Коли дружина принесла халву і повторила своє запитання, Насреддін першим ділом розправився з халвою, а потім сказав:
- — Мені спало на думку, що ніколи не треба йти спати, перш ніж не з’їси всю халву, яка була приготована вдень.
Тож, щоб і муллу не образити і себе потішити, пропонуємо приготувати халву з запасом. Тим більше, що ці солодощі гарно зберігаються тривалий час в холодильнику.
Рецепт соняшникової халви з пастою та конопель
Інгредієнти соняшникової халви з пастою та конопель
- 250 г очищеного насіння соняшнику
- 150 г цукру
- 50 мл води
- 100 г пасти (урбечу) з конопель ТМ Еколія
- 50 г лущеного насіння конопель
Покроковий рецепт на 20 кульок халви.
- Обсмажте на сухій пательні 250 г очищеного соняшникового насіння до моменту, поки воно не набуде легкого коричневий відтінку. Періодично помішуйте лопаткою, щоб воно не пригоріло.
- Зніміть насіння з вогню та залиште вистигати. Тим часом приготуйте сироп.
- З’єднайте в сотейнику 50 мл води зі 150 г цукру. Варіть сироп на середньому вогні, поки він не набуде легкого солом’яного кольору, це приблизно 10 хвилин. Ні в якому разі не перемішуйте його, щоб не запустити процес кристалізації.
- Перебийте насіння в блендері до стану пухкої мішкої крихти. Чим дрібніше буде його структура, тим ніжнішою і одноріднішою буде халва. Пересипте крихту в миску.
- Перелийте готовий гарячий сироп в мисочку до насіння і швидко перемішайте.
- Додайте у суміш 100 г конопляної пасти та знову перемішайте.
- Сформуйте кульки однакової величини та ваги. Обваляйье в лущеному насінні конопель.
- Залиште на одну годину, якщо є час – то краще на кілька годин, в холодильнику.
- Подавайте, як цукерки до кави і чаю. Або просто смакуйте і насолоджуйтеся.
Халва з арахісовою пастою
Інгредієнти халви з арахісовою пастою на 12 порцій
- 150 г насіння соняшнику
- 50 г арахісу
- Столова ложка кокосової олії ТМ Еколія
- 2 столові ложки арахісової пасти ТМ Еколія
- 2 столові ложки рідкого меду (Можна замінити такою ж кількістю сиропу топінамбурц або сиропу агави)
- Чайна ложка ванільного екстракту
Приготування
- Насіння і горіхи обсмажити до аромату і золотистого кольору.
- Перекласти насіння і горіхи в чашу блендері і подрібнити.
- Додати олію, мед, арахісові пасту і перемішати.
- Застелити прямокутну форму пергаментом і викласти халву .
- Розрівняти і поставити для застигання в холодильник.
- Готову халву порізати на порційні ромбики.