• Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227

Чим відрізняється арахісова паста від джему?

Купить Чим відрізняється арахісова паста від джему? за 0 грн

Класична арахісова паста та джем — два відомі продукти, які користуються колосальною популярністю у любителів вишуканих смаків та оригінальних текстур. Їх часто вживають разом як закуску або швидке перекушування під час завантаженого дня. Незважаючи на, здавалося б, очевидні розбіжності пасти з арахісу і джему, у багатьох споживачів, які не знають ці продукти, все одно залишається питання – “А чи є різниця?”. Давайте розбиратись!

Арахісова паста та джем: яка різниця?

Якщо сильно узагальнити, то класичне арахісове масло (арахісова паста) – це гладка, кремова або хрумка паста. Вона готується із перетертих до стану сметанної консистенції арахісових зерен. У свою чергу джем – це підсолоджена паста на фруктовій основі. Якщо брати фундаментальну різницю двох продуктів, стає очевидно, що паста – це суперфуд з горіхів, а джем – з фруктів та ягід. Але є між ними інші розбіжності, про які ми хочемо вам розповісти.

Склад продуктів

Якісна арахісова олія від “Еколія“, приготовлена за класичною рецептурою, має у складі лише один інгредієнт: арахіс.

Джем, з іншого боку, є густою солодкою пастою, приготовленою з фруктів, уварених з цукром. Варення можна приготувати з будь-яких фруктів, але найширше використовуються ягоди та тропічні фрукти. 

Текстура

Арахісове масло має гладку кремову текстуру, а варення – густу, з вкрапленнями шматочків ягід та/або фруктів.

Класична арахісова паста буває двох видів:

  • гладка паста;
  • кранч.

Текстура – їхня ключова відмінність. Гладка арахісова олія має кремову текстуру без шматочків, тоді як кранч обов’язково містить у складі шматочки подрібнених горішків.

Джеми також можуть бути двох форматів:

  • без кісточок;
  • з насінням.

Основна відмінність між ними, знову ж таки, полягає у текстурі. Коли насіння повністю видаляється зі складу солодощі, джем набуває ідеально гладкої, іноді навіть желеподібної консистенції. А ось його родич, не позбавлений фруктового насіння, буде трохи шорстким, більш текстурним.

Смак

Класичне арахісове масло має трохи солонуватий смак. Причому він зберігатиметься навіть у солодких пастах, куди додано шматочки шоколаду чи сухофруктів.

Джем же – це завжди про насолоду. У баночці подрібнених фруктів завжди є місце цукру чи іншого підсолоджувача. Цей компонент обов’язковий, оскільки саме завдяки йому вдається досягти густої та в’язкої текстури.

Поживна цінність

Якщо порівнювати фруктовий джем та арахісову пасту з точки зору їх здатності взаємозамінювати один одного при приготуванні сніданків або обідів, неможливо не поговорити про такі їх нутритивні властивості:

  1. Кількість білка і жиру. Арахісова паста багата рослинним білком, який важливий для зростання та відновлення клітин організму. Крім того, в ній міститься колосальна кількість корисних моно- та поліненасичені жири, здатних знизити рівень “шкідливого” холестерину. Якщо говорити про джем, то в його складі ні білка, ні жиру ви не знайдете, це переважно вуглеводний продукт.
  2. Калорійність. І джеми, і горіхові пасти – це висококалорійні продукти. Однак у першому випадку калораж набирається за рахунок солодощі ласощів та великої кількості швидких вуглеводів, які не дають організму довгого почуття насиченості їжею. Грубо кажучи, джем – порожній з погляду поживної цінності продукт. А ось у натуральної арахісової пасти “Еколія” калорійність пов’язана з високою концентрацією корисних рослинних жирів, які надовго дарують відчуття ситості.
  1. Наявність цукру. Джем містить велику кількість доданого цукру, що робить його більш калорійним та менш поживним. Зайвий прийом цукру може призвести до різних проблем зі здоров’ям, таких як ожиріння, цукровий діабет та проблеми із серцем. Для тих, хто стежить за нутритивною цінністю своєї їжі, намагається дбати про фігуру та здоров’я в цілому, набагато кориснішою буде паста з арахісових зерен.
  2. Вітаміни та мінерали. Арахісова паста містить цінні поживні речовини, такі як вітамін Е, магній, фолієва кислота та інші. Вони важливі для підтримки здоров’я шкіри, нервової та імунної систем, а також інших внутрішніх органів. В джемі, на відміну від горіхової пасти, вітамінно-мінеральний склад куди більш мізерний. Залежно від фруктів, що використовуються для приготування солодощі, в ній може містити кілька вітамінів групи В і С.
  3. Волокна. На відміну від джему, який зазвичай містить незначну кількість волокон, арахісова паста є першокласним джерелом клітковини. Остання як допомагає підтримувати здоров’я травного тракту, а й знижує ризик розвитку різних захворювань. Вживання арахісової пасти може бути відмінною профілактикою онкологічних та серцево-судинних захворювань.

Незважаючи на те, що обидва продукти мають відмінні смакові властивості, з погляду поживності арахісова паста залишається безперечним лідером. Якщо ви хочете зробити свій раціон кориснішим та здоровішим, замініть солодких джеми баночкою горіхової пасти “Еколія”.

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.