...
  • Потрібна допомога? Дзвоніть: +380636910227
  • UK

Насіння льону чи лляна олія: що краще?

Купить Насіння льону чи лляна олія: що краще? за 0 грн

Лляне насіння вже давно активно використовується в європейській та азійській кухні. Крихітні насіння коричневого кольору можна знайти на полицях продуктових магазинів та супермаркетах. Причому лляне насіння настільки підкорило серця шанувальників здорового способу життя, що сьогодні його можна придбати одразу в кількох формах — класичному вигляді, меленого до стану порошку, у форматі сиродавленої олії.

Усі три варіанти мають місце у повсякденному раціоні. Їх можна додавати до улюблених салатів, смузі, випічки і т.д. Ось тільки кількість поживних речовин у насінні та олії з льону відрізняється. Давайте розберемося, який продукт більш цінний з погляду впливу наш організм.

Нутритивна цінність лляного насіння та олії

Калорійність та кількість клітковини

Лляне насіння має незначну поживну перевагу перед олією, оскільки містить менше калорій і більше клітковини. У двох столових ложках лляного насіння міститься лише 75 калорій, а в еквівалентній порції лляної олії – 240 калорій.

Порція лляного насіння містить 3,8 г клітковини і тим самим підтримує здоров’я серцево-судинної системи, допомагає швидше відчути ситість після їди. Усього одна порція лляного насіння закриває до 10% добової норми клітковини. У свою чергу, в маслі клітковина відсутня в принципі.

Омега-3 жирні кислоти

Основна перевага лляної олії перед меленим насінням льону полягає в тому, що воно містить більше корисних жирних кислот омега-3 на порцію. Порція лляної олії містить 14,6 г АЛК, різновиду жирних кислот омега-3, тоді як еквівалентна порція лляного насіння містить лише 3,2 г цих кислот.

Раціон, багатий на омега-3, вирішує цілий комплекс завдань:

  • підтримує здоров’я серця;
  • покращує якість роботи мозку;
  • запобігає дефіциту жирних кислот;
  • запобігає розвитку депресивних станів;
  • позитивно впливає на стан шкіри, волосся та нігтів.

Мінеральний склад

З точки зору кількість мінералів і насіння, і олія мають приблизно рівну цінність. У лляному насінні та олії з них міститься:

  1. Магній – мінерал, який забезпечує нормальну роботу більшості біологічних процесів, включаючи функцію м’язів та нервової системи, регулювання кров’яного тиску та обмін енергії.
  2. Калій – необхідний підтримки здорової функції серця, нормального кров’яного тиску і регуляції водного балансу в організмі.
  3. Кальцій – важливий для здоров’я кісток та зубів.
  4. Залізо – мінерал необхідний для транспорту кисню по всьому організму та відіграє важливу роль в імунній системі.
  5. Цинк і селен – мікроелементи важливі для підтримки здоров’я імунної системи, антиоксидантного захисту та зростання клітин.

При цьому в необробленому насінні також присутня величезна кількість міді. На порцію насіння припадає до 150 мг цього цінного мінералу. У маслі цей елемент відсутній.

Смакові характеристики

Лляна олія холодного віджиму “Еколія” має більш інтенсивний і насичений смак, ніж насіння льону. Його зручно використовувати як заправку салатів, додавати в каші, йогурти та інші страви. У свою чергу насіння льону можна додавати в хліб, випічку, використовувати як присипку у WOK-стравах або просто вживати у сирому вигляді.

В цілому, обидва продукти мають свої унікальні поживні властивості та способи використання. Якщо вам потрібно більше омега-3 жирних кислот і ви готові включити їх у свій раціон, то лляна олія може бути зручнішим вибором.

Опубліковано в
#Все про олії

Опублікувати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Виберіть поля, які потрібно відобразити. Інші будуть приховані. Перетягніть, щоб змінити порядок.
  • Зображення
  • Артикул
  • Рейтинг
  • Ціна
  • Запаси
  • Доступність
  • Додати в кошик
  • Опис
  • Вміст
  • Вага
  • Розміри
  • Характеристики
Клацніть зовні, щоб сховати панель порівняння
Порівняти