Шоколадний пудинг – веганский рецепт
Ніжний, солодкий, з нотами ванілі і кардамону, цей десерт готується легко і так само легко зникає зі столу. Але ж яке то задоволення! І яка багата історія у цього десерту. Ось, послухайте.
Найперша друкована згадка про шоколадний пудинг датується 1730 роком:
«Шоколадні пудинги. На півлітра вершків візьміть вісім яєць, білки з чотирьох, добре збийте їх разом і змішайте з вашим кремом; додайте трохи мускатного горіху, кориці та імбиру, чверть фунта неаполітанського бісквіту і чверть фунта дуже дрібно натертого шоколаду, покладіть трохи апельсинової води та трохи цитрону, добре перемішайте це разом. Викладіть у форму. Готувати можна в печі або на пару.» – The Complete Practical Cook, Charles Carter, факсиміле видання 1730 р.
Через сто років історія шоколадного пудингу розділилася на американську і англійську версію, і кожна з них зажила своїм власним життям.
Так наприкінці 19-го та на початку 20-го століття у США шоколадний пудинг розглядався як відповідна їжа для хворих людей в лікарняних закладах або їжі для дітей, а також як десерт. Його вважали не здоровою їжею в сучасному розумінні цього терміну, а корисною, висококалорійною стравою для людей зі слабким апетитом. Компанія General Foods (Jell-O) представила шоколадну суміш для пудингу в 1934 році під назвою «Десерт Волтера Бейкера». У 1936 році він був перейменований на «Pickle’s Pudding».
Сучасні шоколадні пудинги в Америці зазвичай готуються з молока і цукру, приправлені шоколадом і ваніллю і загущені крохмалем, таким як борошно або кукурудзяний крохмаль вони є традиційними стравами на святкових столах. Іноді для приготування шоколадного пудингу все ще використовують яйця. Зазвичай їх готують разом на плиті, але існують і інші способи, зокрема мікрохвильова піч, приготування на пару, запікання (іноді на водяній бані) або заморожування (з використанням желатину як загусника). Іноді готують пудинг з білого шоколаду.
Британські острови та австралійська версія
У Великій Британії, Ірландії, Австралії та Новій Зеландії шоколадний пудинг — це десерт, виготовлений із борошна, розпушувача, цукру, цілих яєць, ароматизатора ванілі та какао-порошку або шоколаду, змішаних для отримання тіста, приготованого на пару або запеченого, схожого на різдвяний пудинг. За структурою він схожий на шоколадний пиріг, але щільніший завдяки тому, що його готують на пару або запікають окропом, залитим на тісто для пудингу.
Американська/канадська та азіатська версія є одним із найпоширеніших варіантів солодкого або десертного пудингу, який подають у цих країнах. Зазвичай його їдять як закуску або десерт. Його також використовують як начинку для шоколадного (пудингового) пирога.
Історично це варіація шоколадного заварного крему, де крохмаль використовувався як загусник, а не яйця. Ранні версії страви з використанням яєць і борошна можна знайти у виданні 1918 року Fannie Farmer’s Boston Cooking School Cook Book та у виданні 1903 року Mary Harris Frazer’s Kentucky Receipt Book.
Щорічно 26 червня святкують “День шоколадного пудингу” у США, Британії і Новій Зеландії і Австралії. Шоколадний пудинг згадується навіть у кулінарній книзі за мотивами Поттеріани Джоан Роулінг, а також у Агати Крісті, в “Пригодах різдвяного пудингу”.
Ми ж пропонуємо приготувати веганську версію улюбленого десерту.
Інгредієнти веганського шоколадного пудингу (на 4 порції):
- коктейль “Абрикос” паста-концентрат ТМ “Еколія” – 80 мл;
- цукор (або інший підсолоджувач) – 180 г.;
- кукурудзяний крохмаль – 80 г.;
- веганський шоколад – 100 г.;
- какао-порошок – 30 г.;
- екстракт ванілі – 1 ч. л.;
- вода кип’ячена кімнатної температури – 400 мл.;
- кардамон мелений.
Приготування веганського шоколадного пудингу:
- Покладіть у блендер пасту та воду, збийте на великій швидкості протягом 20-30 секунд.
- Висипте в каструлю цукор, какао-порошок та крохмаль. Добре перемішайте. Додайте рослинне молоко і збийте віночком до однорідного стану. Доведіть до кипіння, помішуючи. Якщо пудинг починає підгорати, зменшіть вогонь.
- Коли закипить пудинг, зменшіть вогонь, але продовжуйте помішувати. Через 5-10 хвилин він застигне. Зніміть каструлю з плити.
- Дрібно поріжте шоколад і додайте в пудинг разом із ванільним екстрактом та меленим кардамоном. Перемішуйте, доки він не розтане.
- Перекладіть у форми.
- Можна подавати пудинг теплим або відправити на ніч у холодильник. За бажанням перед подачею пудинг можна прикрасити кокосовою стружкою або свіжими, або замороженими ягодами.
Які б легенди не гостювали на Вашій кухні, з продукцією ТМ “Еколія” вони стануть смачнішими і точно принесуть більше користі і смаку. Готуйте з нами.